Stelling van de dag

‘Declaratie van 124.000 euro aan reiskosten door universiteitsbestuurder is onacceptabel’

Door Webredactie - 25 april 2019

In politiek Den Haag is verontwaardiging ontstaan over de declaraties van Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Afgelopen week werd bekend dat hij in 2018 in totaal voor ruim 124.000 euro aan reiskosten heeft gedeclareerd.

Het grootste deel van dat geld is besteed aan een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de Universiteit Utrecht. Pijpers woont in Zutphen. Ter vergelijking: een treinabonnement voor de eerste klas van Zutphen naar Utrecht Centraal kost een kleine 7.000 euro per jaar (583 euro per maand). De Universiteit Utrecht ‘realiseert zich dat de binnenlandse vervoerskosten voor de collegevoorzitter in vergelijking met de andere universiteiten hoog zijn, en heeft in 2018 al de nodige stappen gezet om dat te veranderen’, reageerde een woordvoerder. ‘Ik begrijp dat het beeld van “auto met chauffeur” een luxe is,’ zei Pijpers maandag zelf. ‘Maar het is voor mij een voorwaarde om mijn werk goed, tijdig en in vertrouwen te kunnen uitvoeren.’

Al eerder kritiek op declaratiegedrag bij universiteit

Anderhalf jaar geleden uitte de toenmalige minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) ook al kritiek op het declaratiegedrag van topbestuurders bij de Universiteit Utrecht, die onder meer dure flessen wijn, taxikosten en verkeersboetes declareerden. De minister vond dat zij ‘meer soberheid moesten betrachten’ en een ‘doelmatiger omgaan’ met belastinggeld.

Op de recente onthulling over de declaraties van collegevoorzitter Pijpers reageert de Tweede Kamer verbaasd. Tweede Kamerlid Zihni Özdil (GroenLinks), die minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) Kamervragen heeft gesteld, wil ‘harde maatregelen tegen dit soort draaideur-declaranten’. Alle partijen behalve de VVD steunen een debat met de minister over de kwestie.

Student die stukken heeft gedeeld, is kop van Jut bij universiteit

Opvallend is ook dat Floris Boudens, de 22-jarige student geschiedenis die aan de bel trok over de declaraties, onder vuur ligt op de universiteit. In dagblad Trouw vertelt hij dat de voorzitter van de universiteitsraad, Fred Toppen, hem heeft gevraagd om zijn excuses aan te bieden omdat hij naar de media is gestapt. ‘Nu moet ik excuses maken, terwijl hij zich van publiek geld laat rondrijden door een chauffeur,’ zegt Boudens. ‘Het is van de zotte.’ De student eist volledige transparantie over de gemaakte reiskosten van Anton Pijpers en een declaratieplafond voor bestuurders.

Wat vindt u? Is het onacceptabel om 124.000 euro aan belastinggeld te declareren voor reiskosten? Of is een dienstauto met chauffeur nu eenmaal noodzakelijk voor een universiteitsbestuurder? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.