Reacties op de stelling

‘Debat Rutte en Baudet komt te laat, maar beter laat dan nooit’

Door Webredactie - 21 mei 2019

Het debat tussen premier Mark Rutte (VVD) en Forum-leider Thierry Baudet woensdag bij Pauw heeft weinig nut, omdat zij allebei niet verkiesbaar zijn. Dat vindt EU-lijsttrekker Esther de Lange (CDA). Wij vroegen u of u het debat ook een “schijngevecht” vindt. Lees hier een selectie van de reacties op de stelling terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Ruud Schut

Het is natuurlijk waar dat er nu twee echte alfa mannen podium krijgen. En dat dat dat wringt is te begrijpen. Maar het gaat er niet om dat er gevochten wordt maar waarvoor. Het is alleen de vraag hoe het derde alfa mannetje zich gedraagt, De media wordt nog steeds aangestuurd door de huidige machtselite. Krijgt Baudet van Pauw voldoende gelegenheid om zijn standpunten duidelijk voor het voetlicht te brengen. Wiens brood men eet diens taal men spreekt. Ik ben benieuwd.

Patricia Duijm

De partijen zijn er niet uitgepikt zoals CDA beweert. Deze partijleiders hebben elkaar uitgedaagd. CDA heeft de mogelijkheid gekregen zelf debatten te voeren dus moet niet zeuren. Ja deze 2 zogenoemde alfamannen gaan zelf niet in de EU zitten, nou en…ze hebben beiden als partijleider wel een uitgesproken (zeer verschillende) mening over klimaat en de EU. Rutte is altijd heel sterk in debatten dat moet ik hem te na geven ik ben dan ook benieuwd als FVD stemmer of Thierry voldoende gegroeid is en daar tegenop gewassen is. Ik hoop dat het een net debat wordt zonder persoonlijk aanvallen van beide kanten, en we echt inhoudelijke dingen gaan zien. Zowel Rutte als Thierry laten de laatste tijd dingen zien waar ik mij niet geheel in kan vinden (Rutte natuurlijk al langer niet voor niets is dat mijn partij al tientallen jaren niet meer)

Floris de Vries

Het is vooral een probeersel van Rutte die hoopt wat electoraat terug te winnen. Dream a little dream…

Het is geen schijngevecht want dit zijn politieke vijanden. De kartelbaas van het establishment tegen de nieuwkomer.

Hopelijk gaat Baudet er hard in. Rutte heeft jarenlang zijn kiezers zitten belazeren. Rutte zal waarschijnlijk zijn balancing act doen tussen “oh wat een enorm gevaar is Thierry, hij is tegen emancipatie” en “amateur op een zolderkamertje met ganzenveer” (ja welke van de 2 is het nu, Markje?). Geen van beiden zal Rutte hard kunnen maken. En de feiten mbt de geldverslindende EU spreken voor zich. Verder ontbeert Rutte visie. Het is een bemiddelaar die lobbyisten en partijen elkaar de handjes laat schudden.

Jeroen Hetzler

Typerend voor deugmensen om er meteen van alles bij de haren bij te sleuren t/m de EU en zich er mee te bemoeien. Rutte heeft tijdens een toespraak Baudet uitgedaagd. Baudet heeft die handschoen opgenomen, niets meer, niets minder. Het is een debat over het politieke, wetenschappelijke, culturele en maatschappelijke gedachtegoed van de beide heren. Dat is alles.

Pieter Sibinga Mulder

Als lid van Forum v. Democratie zie ik het gevaar in de persoon van Rutte om de hoek liggen. Mark Rutte is gepokt en gemazeld in het jarenlange politieke bedrijf. Leugens, halve waarheden, humor en een grote grijns: het is de tweede natuur van deze man en alles wordt uit de kast gehaald om overeind te blijven. Daar komt nog bij dat hij F.v.D. terecht als een reële bedreiging ziet en zo nodig over lijken zal gaan om Thierry voor het grote kijkers publiek grondig af te branden. Ik vraag mij af of Thierry in staat zal zijn om de liegende, draaiende en populistisch grijnzende Mark Rutte te weerstaan !!

Liesbeth de Vogel

Haha, dat Baudet en Rutte alfamannen zijn, daar hoef je geen column over te schrijven. Maar een schijndebat, nee dat geloof ik niet. Zowel Rutte als Baudet zijn de meest bekende voormannen van hun partijen en kunnen dus stemmen voor de EU genereren. Hoewel de partijen inhoudelijk veel op elkaar lijken, is Baudet tegen de EU en Rutte voor. En dat is bij beiden echt gemeend. Ik hoop dat ze beiden heel inhoudelijk zullen zijn, en zullen debatteren op het scherpst van de snede. Leuk.

Erik Nannen

Indien in de discussie de fundamentele tegenstellingen over de EU aan de orde komen, dan is het beslist geen farce maar een first.
Willen we onze soevereiniteit terug, willen we het budgetrecht voor ons parlement terug, willen we een transfer unie waarbij wij betalen voor de zuidelijke landen en hun vroeg pensioenen, willen we meegesleept worden in militaire avonturen in Rusland en elders middels een EU leger, willen we geregeerd worden door ongekozen bureaucraten in Brussel, willen we zelf de immigratie bepalen, willen we het recht terug om weer zelf over de hele wereld te kunnen handelen zonder de door Frankrijk en Duitsland opgelegde beperkingen, willen we een innovatief land zonder de beperkingen van Brussel zoals op pulsvisserij en genetische manipulatie, willen we een EU waar Frankrijk en Duitsland altijd alles bepalen en wij betalen, willen we het subsidiariteitsbeginsel herstellen en op vrijwillige basis samenwerken met de andere EU staten.
De kracht en het succes van Europa was historisch gelegen in kleine competitieve staten nooit in grote logge keizerrijken, die brengen slechts oorlog en achterlijkheid.

J van Deventer

Ik ben nu 66. Telkens als ik een politieke discussie over de EEG of de EU zag, was het een discussie tussen gelijkgestemden. Tot pakweg 15 jaar geleden was de hele politieke meute pro-EU. Sindsdien hoor je ook anti-EU geluiden, maar nooit in een debatsituatie; altijd een interview, of iets tussen gelijkgestemden.
Dit is de eerste keer dat er een debat tussen een Eurofiel en een Euroscepticus plaatsvindt. Dat debat had al decennia eerder moeten plaatsvinden; eigenlijk telkens wanneer er weer iets van onze soevereiniteit naar Brussel ging. Het had zeker moeten plaatsvinden toen wij in 1992 lid werden van de EU. Het had moeten plaatsvinden toen wij besloten tot de Euro toe te treden, en ook bij de invoering van de Schengenzone. Er had gedebatteerd moeten worden toen wij besloten om onze rechtspraak te laten overheersen door dat Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Dit debat vindt dus veel en veel te laat plaats, maar beter laat dan nooit. Ik hoop dat er nog zeer vaak zulke debatten zullen plaatsvinden.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.