Stelling van de dag

‘Rutte maakt FVD alleen maar groter met aanval op Baudet’

Door Webredactie - 15 mei 2019

Premier Mark Rutte (VVD) wil nog voor de Europese verkiezingen van 23 mei in debat met Thierry Baudet. Dit omdat de leider van Forum voor Democratie (FVD) volgens Rutte ‘onzinnige beweringen’ over een Nexit doet, die moeten worden bestreden: ‘Nederland heeft daar recht op.’

Hij zei dat dinsdagavond tijdens een discussieavond in Barendrecht over de toekomst van Europa. Rutte hekelde ‘politici die Europa de rug toekeren’. ‘Je ziet het ook in Nederland. Politici zoals Baudet, die nog verder gaan en een Nexit bepleiten.’ Volgens de premier doet de leider van FVD dat ‘op basis van rare verzinselen, wonderlijke theorieën op een zolderkamer bedacht’. Plannen om de Europese Unie te verlaten, lijken volgens de premier ‘bij flikkerend kaarslicht en met een ganzenveer, op papier zo poëtisch,’ maar zouden ‘in de praktijk desastreus en losgezongen’ zijn.

Rutte wil voorkomen dat FVD de grootste wordt, zoals in maart

In zijn toespraak zocht Rutte nadrukkelijk de aanval op FVD, dat bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart de VVD voorbijstreefde als grootste partij van Nederland. ‘Die uitslag is hard aangekomen,’ zei Rutte daarover. ‘Verantwoordelijkheid nemen doet pijn, dat weten we. Maar dit signaal voelt anders.’ Door een rechtstreeks debat met Baudet hoopt de premier te kunnen voorkomen dat FVD – volgens de peilingen verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de VVD om de grootste partij van Nederland te worden – opnieuw zegeviert.

Baudet lijkt wel oren te hebben naar zo’n debat, getuige zijn tweet van woensdagochtend. ‘Gesigneerde exemplaren van mijn boeken komen vandaag je kant op, @MinPres. Ter voorbereiding,’ richt hij zich op Twitter tot Rutte. Bijgevoegd is een foto van de boeken die de FVD-leider heeft geschreven, waaronder zijn proefschrift De aanval op de natiestaat (2012), een pleidooi voor de soevereiniteit van landen en tegen Europese eenwording. De VVD reageert ludiek en stuurt een EHBO-koffertje op ‘ter voorbereiding’.

Lees verder onder de tweets

Wat denkt u? Kan Rutte op deze manier kiezers afsnoepen van Baudet? Of is het een wanhoopspoging die FVD alleen maar groter maakt? Praat mee! Onze Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.