Stelling van de dag

‘Verbied roken op plekken waar kinderen komen’

Door Webredactie - 27 mei 2019

Zeven op de tien Nederlanders willen dat roken wordt verboden op plekken waar kinderen komen. Dat zegt de Alliantie Nederland Rookvrij op basis van een enquête onder 1.127 volwassen Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Van de respondenten vindt 89 procent dat roken moet worden verboden op kinderboerderijen en op schoolpleinen van middelbare scholen. Ook speeltuinen (87 procent), de omgeving van een kinderdagverblijf en buitensportterreinen waar kinderen sporten (beide 85 procent), zouden volgens het leeuwendeel van de ondervraagden volledig rookvrij moeten worden.

‘Rookverbod waar kinderen komen hard nodig: 80 procent begint jong’

‘Het aantal rookvrije locaties waar veel kinderen komen, neemt hard toe en het maatschappelijk draagvlak om locaties rookvrij te maken, is blijvend hoog,’ zegt Sigrid Attema, die actief is als manager bij KWF Kankerbestrijding en als bestuurder bij de Allliantie Nederland Rookvrij. ‘Dat is goed nieuws voor de kinderen in Nederland en tegelijkertijd ook hard nodig, want 80 procent van de rokers is op jonge leeftijd begonnen en verslaafd geraakt.’

Lees het commentaar van Bram Hahn over het Nationaal Preventieakkoord: gij zult gezond worden!

Afgelopen weekeinde opende staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie), architect van het zogenoemde preventieakkoord, in een interview met Trouw wederom het vuur op de sigaret. Hij ziet het liefst dat een pakje sigaretten in 2023 20 euro zou kosten, in plaats van 10 euro zoals in het preventieakkoord is vastgelegd. ‘Als je lef hebt, gooi je sigaretten helemaal uit je assortiment,’ heeft Blokhuis naar eigen zeggen in overleg met supermarkten gezegd. ‘Ik weet dat ik je niet kan verplichten. Maar stop toch met die rotzooi.’

Preventieakkoord: alle rookruimtes moeten in 2023 weg zijn

In het preventieakkoord staat ook dat in 2023 alle rookruimtes moeten zijn verdwenen. Als er ook nog een rookverbod zou komen op plekken waar kinderen komen, zou dat voor rokers betekenen dat roken alleen privé – in en rond het eigen huis of dat van vrienden en familie – mogelijk is.

Wat vindt u? Is het een goed idee om roken te verbieden op alle plekken waar kinderen komen? Of is het betutteling die het rokers onmogelijk maakt de openbare ruimte te betreden? Praat mee! Onze Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.