Stelling van de dag

‘Ook alternatieven voor abortus mogen aandacht krijgen’

Door Webredactie - 19 juni 2019

Er moeten zogenoemde bufferzones komen bij abortusklinieken, om ervoor te zorgen dat vrouwen niet worden gehinderd door anti-abortusdemonstranten als ze op weg zijn naar een kliniek. Daar heeft een meerderheid van de Tweede Kamer gisteren mee ingestemd.

De meeste partijen in de Tweede Kamer vinden dat de demonstraties van anti-abortusgroepen als Schreeuw Om Leven en Er is Hulp niet dicht bij de klinieken zouden mogen plaatsvinden, omdat die intimiderend zouden zijn voor vrouwen. ‘Het kan natuurlijk niet dat vrouwen door demonstranten worden gehinderd om goede en veilige hulp van een abortuskliniek te krijgen,’ vindt Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA). Zij stelt dat vrouwen die ervoor kiezen hun zwangerschap af te breken ‘zitten in een zeer kwetsbare periode in hun leven’.

Vrouwen moeten ongehinderd naar abortuskliniek door bufferzones

Lees ook de column van Gerry van der List: Het recht om tegen abortus te demonstreren

Net als het CDA zijn VVD, D66, PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, 50Plus en Forum voor Democratie (FVD) voorstander van bufferzones. FVD heeft volgens dagblad Trouw zelfs gepleit voor een parkeerverbod voor demonstranten. Bovengenoemde partijen vinden dat vrouwen die hebben gekozen voor abortus ongehinderd de kliniek moeten kunnen bereiken.

Alleen ChristenUnie en SGP zijn tegen de bufferzones: deze partijen zijn van mening dat demonstranten hun manifestaties juist vlakbij de klinieken moeten kunnen houden. SGP-voorman Kees van der Staaij noemt de activisten ‘wakers’ die zwangere vrouwen belangrijke hulp aanbieden. Hij wijst op de opgelaaide discussie in de Verenigde Staten en een recent aangenomen wet in Noorwegen, waar vrouwen die zwanger zijn van twee of meer kinderen voortaan eerst langs een ‘abortuscommissie’ moeten om toestemming voor abortus te krijgen. ‘Hoog tijd voor betere bescherming ongeboren leven!’ schrijft Van der Staaij op Twitter.

Motie SGP en ChristenUnie voor wijzen op alternatieven afgewezen

Van der Staaij diende vorige week een motie in om iedere arts te verplichten om vóór het afbreken van de zwangerschap eerst te wijzen op alternatieven voor abortus, zoals het afstaan van een kind ter adoptie. Behalve SGP en ChristenUnie stemden alle partijen in de Tweede Kamer daar gisteren tegen.

Wat vindt u? Moeten vrouwen die voor abortus kiezen met rust worden gelaten door anti-abortusgroepen en -activisten? Of zou het goed zijn als zij eerst worden gewezen op alternatieven? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.