Stelling van de dag

‘Politici moeten meer betaald krijgen’

Door Webredactie - 14 juni 2019

Er moet een onafhankelijke commissie komen om advies te geven over salarissen van politici. Dat wil minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66), die een wetsvoorstel heeft gemaakt waarop burgers en instanties commentaar kunnen leveren, meldt het FD.

Met het voorstel wil Ollongren ‘toetsen wat het maatschappelijke sentiment is’. Volgens haar beslissen politici niet graag over hun eigen beloning, omdat het onderwerp maatschappelijk gevoelig ligt. Ze hoopt dat het aanwijzen van een adviescollege zonder politieke kleur en zonder adviseurs die momenteel in het openbaar bestuur actief zijn, leidt tot een ‘onafhankelijk en gedepolitiseerd oordeel’ over de beloning van politici.

In het wetsvoorstel staat dat een eventuele loonsverhoging pas zou ingaan bij het aantreden van een nieuw kabinet of een nieuwe Tweede Kamer: ‘Hiermee kan een zittende politieke ambtsdrager niet zichzelf direct bevoordelen tijdens zijn of haar ambtsvervulling, omdat hij immers nooit zeker is van herverkiezing of herbenoeming.’

‘Hoger salaris zou ministerschap aantrekkelijker kunnen maken’

Conform de zogenoemde Balkenendenorm mag een minister of staatssecretaris dit jaar – inclusief pensioen, vakantiegeld, eindejaarsuitkering en onkostenvergoedingen – 194.000 euro bruto per jaar verdienen. Als het salaris voor bewindspersonen stijgt, zou het ministerschap aantrekkelijker kunnen worden, denkt hoogleraar Coen Teulings van de Universiteit Utrecht.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Gun Tweede Kamerleden meer geld en privilegesOmtzigt met de trein

Hij zat in de commissie-Dijkstal, die in 2004 adviseerde de ministerssalarissen met 50 procent te verhogen. Zo moest het gat worden gedicht met topambtenaren én het bedrijfsleven. ‘Vijftien jaar geleden was iedereen het erover eens dat ministers te weinig verdienden, maar na de economische crisis is de boosheid over topsalarissen groter geworden,’ zegt Teulings tegen het FD. Volgens minister Ollongren lopen ministers en andere hooggeplaatste politici het risico dat hun salaris steeds verder versobert en ‘onder de grens van het redelijke komt,’ mede uit vrees voor woede vanuit de samenleving over politici die zichzelf zouden willen verrijken. Overigens wil Ollongrens woordvoerder niet tegen de krant zeggen of de minister het huidige salarisplafond al dan niet voldoende vindt.

Wat vindt u? Zou het goed zijn als politici meer betaald krijgen zodat het aantrekkelijker wordt om minister te worden? Of is het salaris van politici nu al hoog genoeg? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.