Reacties op de stelling

‘Daar hebben we onze zeemacht voor’

Door Webredactie - 23 juli 2019

Met het kapen van een Britse tanker door Iran kwam dit weekend de vraag opnieuw bovendrijven: Moet Nederland helpen bij het conflict in de Straat van Hormuz? De Amerikaanse president Trump deed afgelopen donderdag opnieuw een verzoek om Nederlandse hulp. Maar premier Rutte heeft geen toezeggingen gedaan. Veel van onze lezers hadden dat liever anders gezien.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag.

Cyril Wentzel

Handel in gevaar? Daar hebben we onze zeemacht voor. Sturen dus.

Maar zorg tegelijk eens voor een geloofwaardig en rationeel buitenlands beleid! Onze zwakte is Iran’s enige wapen.

Benoem een vijand als die er is; Iran kwalificeert in ruime mate. Saudi Arabië hoort eigenlijk ook in het rijtje.

Eva M. Kellerman

Als Nederland mee wil spelen met de grote  jongens, dan is het vanzelfsprekend dat zij ook de consequenties op zich nemen, en dus een Fregat moeten sturen. Iran, speelt een gevaarlijk spelletje, en iedere vorm van zwakte speelt dit gevaarlijke regiem in de kaart en gaan ze door, totdat er een militairen aanval op dit land wordt uitgevoerd. De grote mond van het regiem is vooral voor binnenlands gebruik, zoals het meer voorkomt in het Midden-Oosten.

Gerard Slaghekke

Trump verbreekt eenzijdig het atoom akkoord zonder overleg met de rest van de deelnemers en stookt hierdoor het regiem op. Hij denkt dat alleen hij over de wereld gaat. Dus laat de veroorzaker het probleem dan ook maar alleen oplossen.

Frederik Geubel

Het is een kaping van een Britse tanker die in internationale wateren voer. Waar was de Britse marine, die wel te horen was via een radioverbinding met de Iraniërs? Die tankers moeten worden begeleid, desnoods in een konvooi. Vroeger was Michiel de Ruyter er op af gegaan om de weg vrij te maken. Tegenwoordig zijn we doodsbang voor escalatie, handelsschepen mogen niet bewapend worden om Somalische kapers van zich af te slaan. Elk land met een vloot dient zijn marine naar de Golf te sturen om die vrij te houden van agressie of doe het anders in NAVO-verband.

Hans van Heesch

We hebben altijd de mond vol van internationale verdragen en het recht op de vrije handel en de vrije zeevaart. Soms moet je militair dreigen of ingrijpen wanneer een dictatoriale staat dat alles dreigt te vertrappen. Dan komt het er op aan hoe serieus wij onze “waarden en normen” willen verdedigen. Ik zeg dus: sturen, ter behoud van onze eigen geloofwaardigheid. We kunnen ons niet elke keer achter de Amerikanen verschuilen.

Tony van Wijchen

Nederland en het sturen van militairen. Gewoon lachwekkend. We hebben nl. geen defensie meer. Alleen nog wat camouflage pakken en summier opgeleide mensen. Weg bezuinigd door politicy die geld nodig hebben voor andere linkse lobbies. De gehele EU zit in hetzelfde schuitje. Op wereldniveau stelt de gehele EU militair helemaal niks voor. Wel veel kritiek op de VS, een soort stuurlui op de wal
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.