Stelling van de dag

‘Rechtszaak SP’er is interne Turkse aangelegenheid’

Door Webredactie - 02 juli 2019

SP-leider Lilian Marijnissen is naar Turkije gereisd om het Eindhovense SP-raadslid Murat Memis te steunen tijdens zijn rechtszaak. Memis is eind april in Turkije gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van propaganda voor de Koerdische terreurbeweging PKK.

Memis – die zowel een Nederlands als een Turks paspoort heeft – is gearresteerd vanwege berichten op sociale media waarin hij steun betuigde aan een Koerdische organisatie die volgens de Turkse overheid is gelieerd aan de PKK, en waarin hij kritiek uitte op de regering in Ankara. Hij moest een nacht in de cel blijven en zijn paspoort werd ingenomen. Memis mag Turkije niet uit en verblijft sinds twee maanden bij familie in de kustplaats Antalya, waar hij op vakantie was.

Marijnissen woont rechtszaak bij: ‘Memis moet vrij’

‘Het is onaanvaardbaar dat een Nederlandse volksvertegenwoordiger in Turkije wordt vastgehouden omdat hij gebruikmaakt van zijn vrijheid van meningsuiting,’ schreef Marijnissen maandag op Twitter.

Dinsdag, de dag van de zitting, plaatste ze op Twitter een foto van haarzelf met Memis en sprak de hoop uit dat hij wordt vrijgesproken: ‘Murat is als gemeenteraadslid gekozen door de inwoners van Eindhoven en moet vrij. Daar gaan we voor!’ Ze wijst erop dat de Eindhovenaar in Nederland niet zou worden vervolgd voor de aantijgingen waarvan hij in Turkije wordt verdacht. Memis is dinsdagmiddag omstreeks 15.00 uur vrijgesproken van de aanklacht.

Lees verder onder de tweet

Links vraagt Blok druk uit te oefenen, maar wil geen diplomatiek conflict

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) zei vorige week tijdens een Kamerdebat dat hij de zaak niet op de spits wil drijven. Linkse partijen als SP, GroenLinks en PvdA vroegen hem om te dreigen met economische sancties en het ontbieden van de Turkse ambassadeur, maar dat wees Blok af. Hij is bang dat ‘te zwaar geschut (…) een oplossing zonder gezichtsverlies voor Turkije in de weg staat’, waardoor Memis juist langer vast zou blijven zitten.

Wat vindt u? Is het goed om Turkije onder druk te zetten en dat SP-leider Marijnissen het raadslid ter plaatse komt steunen? Of staat Turkije in zijn recht omdat Memis een Turks staatsburger is? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.