Reacties op de stelling

‘Twee honden vechten om een baan en de derde gaat er mee heen’

Door Webredactie - 04 juli 2019

Europarlementariërs zijn woedend over de voordracht van Ursula von der Leyen omdat zij geen ‘Spitzenkandidaat’ was en er bij de Europese Verkiezingen in mei niet op haar kon worden gestemd. Ondemocratisch, of is de procedure benoeming wel degelijk in orde? Zo werd er gereageerd op de stelling van de dag.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Herta M. de Zorger

De PvdA heeft een te grote mond. Timmermans willen we OOK niet.  GroenLinks zeg ik maar helemaal niets over, want dat is zo’n slechte, hypocriete club in mijn ogen, daar kan je niks goeds van verwachten. OOK niet voor klimaat en milieu overigens.

Ik vind de hele EU ondemocratisch, als we het daar dan toch over hebben.

 

Henk Albarda

TEGEN de stelling.

De meest ONdemocratische beslissing was geweest Timmermans commissie-voorzitter te maken. de zgn sociaal democraten (salon socialisten) zijn in heel Europa op hun retour en heeft in Nederland uitsluitend  ‘gewonnen’  doordat in  Nederland de opkomst bij de laagste in Europa behoorde.

Wat mij betreft komen de benoemingen desnoods met mimale stemmen door het EP, alle   ‘herzieningen’  zijn NOG slechter. En de benoeming van Christine Lagarde staat vast, dus von der Leyen moet erdoor komen.

Tja, ik had ook graag Derk Jan Eppink als vz commissie gehad, maar dat is droom denken. Weber (CSU) was de beste van alle slechten geweest, von der Leyen (CDU) komt daar op enige afstand achter.

 

Annette Schols

ALLES aan de EU is ondemocratisch. Ik kan genoeg voorbeelden bedenken. Dat Franske het niet geworden is, is alleen maar positief. Over deze dame Von der Leyen heb ik inmiddels al het een en ander gelezen: zij is te gast geweest bij de laatste Bilderberg conferentie en daar is zeer waarschijnlijk dit scenario al besproken. Deze dame faalde als minister van defensie (er moeten ook geen vrouwen op defensie) en nu mag ze als trekpop van het hele circus (Soros en consorten) de boel gaan leiden zoals voorgeschreven staat. Ik heb ook gelezen dat Macron het liefste alle Oost Europese landen eruit knikkert (die hebben alleen maar een grote bek en luisteren teveel naar hun eigen bevolking). Dat is nu precies wat onze grote leiders willen: wij (het stemvee) hebben niets maar dan ook niets meer in de EU te zeggen. Onze pensioenpotten zullen naar de potverteerders (Fransen) gaan en de rest van ons geld gaat naar de klimaathysterie. Tel uit je winst!

 

Erik Deen

Gegeven de omstandigheden is het een goed besluit om Von der Leyen te benoemen. Het woord ‘(on)democratisch’ wordt te pas en te onpas gebruikt. Als 27 van de 28 regeringsleiders in de vastgelopen onderhandelingen een besluit nemen om deze benoeming te steunen, dan is dat besluit te respecteren.

 

Coos van Tuinen

Ieder is beter dan Timmermans. Alsof het voorkoken van deze met zichzelf ingenomen man tot president een democratische procedure zou zijn geweest … Timmermans, die Cohen een dolk in de rug plantte, kleinzieligheid toont door niet bij Pauw aan tafel te willen komen omdat zijn ego gekrenkt is, de man die richting Oostbloklanden heeft bewezen geen verbinder te zijn. Juist goed dat een ‘buitenstaander’ de positie toebedeeld heeft gekregen. Voordeel van de twijfel …

 

Erik Nannen

Om de totalitaire eenheidsstaat die de EU beoogt te worden Op te leggen, worden alle regels en democratische spelregels met voeten getreden.

Neem nu de benoeming van Lagarde tot ECB president, het verdrag van Maastricht zegt dat directieleden ‘erkende reputatie en monetaire of bancaire ervaring’ moeten hebben. Lagarde heeft geen bancaire ervaring, geen monetaire ervaring (is niet eens econoom) én is veroordeeld na strafrechtelijk onderzoek in Frankrijk.

Het verdrag van Maastricht op de kop zetten is usance geworden in Brussel .

Het tandeloze fopparlement kan daar niks aan veranderen.

 

Cindy Pereira

Timmermans is het gelukkig niet geworden, maar het benoemen van Von Leyen is niet zoals het zou moeten. Het is een spelletje geworden van twee honden vechten om een baan en de derde(onbekende) loopt ermee heen! Democratisch? Welnee, maar hadden wij nog iets democratisch verwacht van deze uit zijn voegen gegroeide EU? Welnee, democratie is slecht een woord, die te pas en te onpas gebruikt wordt. Dat Von Leyen is benoemt roept wel vragen op! Laat het woord democratie maar weg….niets democratisch aan! Wel logica als je de beginfases van het ontstaan van de EU in ogenschouw neemt. Ik moet onwillekeurig denken aan dat kleine snor mannetje die riep dat Europa het derde keizerrijk moest worden, zij zijn hard op weg, bloedeloos, verkocht door onze regeringen! Diep diep triest.

 

Robin Mulder

Wat is er democratisch aan de EU? Bij verkiezingen is de opkomst minimaal.En ook nu weer laten ze zien

waarom er totaal geen draagvlak is. Alle oeverloze gezwam ,de achterkamertjes politiek rollenspellen voor derderangs politici , de eigenbelangen ,de arrogantie van Frankrijk en Duitsland kortom armoe.Wat de EU uitstraalt is het gebrek aan eenheid aan visie aan waarachtigheid .Een unie dus.Je zou zeggen de beste persoon voor de job moet prevaleren en niet de lokale politieke belangen.

Misschien kan een nieuw vrouwelijk gezicht hierin enige verandering brengen richting een EEG formule.

Belangrijk is zeker in deze benoeming dat arrogante Fransje een draai om zijn oren heeft gekregen.Het feit dat hij in NL ee n beetje heeft gewonnen bij gebrek aan beter geldt zeker niet voor de rest van europa.

En nu moet hij zijn vice voorzitterschap ook nog delen met een andere vrouw

 

Michel Versteeg

Met een stem op een Europese lijsttrekker geeft men enkel en alleen een mandaat voor het Europese Parlement, niet voor de Commissie. Het is het Europese Parlement dat uiteindelijk ‘democratisch’ beslist of Von der Leyen ook echt Commissievoorzitter wordt. Wat eigenlijk wél ondemocratisch is? Als iemand zich verkiesbaar stelt voor het Europese Parlement met als doel en voornemen om direct daarna zijn zetel weer op te geven om Commissielid te worden.

 

Maria van Bommel

Dit hele spektakel is niet democratisch, het is koehandel. Waarom niet verschillende kandidaten en het volk laten stemmen? Dat is democratie en ook wat het FvD graag wil.

Ben wel heel blij dat de opgeblazen Timmermans het niet geworden is.

 

Lou Ploemen

Het hele “spitzen kandidaten” verhaal is binnen de EU nooit de afspraak geweest. Bij de vorige verkiezing hebben enkele heren op deze wijze hun baantje veilig gesteld (Juncker / Schulz). Om nu te roepen dat dit spitzen kandidaten gedrocht (in de achterkamertjes door 2 man bedacht) een verbetering van de democratie zou zijn is lachwekkend.

Vraag dan de kiezers via referendum een menig te geven over de EU. Zou voor veel politici wel eens een erg grote verassing kunnen zijn.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.