Stelling van de dag

‘Ik ben bereid meer te betalen om lokale boer te steunen’

02 augustus 2019

Minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) wil dat de consument in de toekomst vaker kiest voor producten van lokale boeren. Bent u bereid meer geld uit te geven voor een ‘Groene Hart’-biefstuk of een boeren-Leidse-kaas?

De minister gaat in gesprek met supermarkten om meer regioproducten in de schappen te krijgen, meldt De Telegraaf vrijdag. Dat kan gaan om kazen of groenten die enkele kilometers verderop zijn geproduceerd. Italië, Spanje en Frankrijk zijn hier al veel verder in. Met de plannen hoopt Schouten op meer waardering voor het werk van boeren en tuinders.

Koe

Het werk van de boer verandert. Meer robots en kennis over genen, minder handwerk en groene vingers. De grote stallen passen dan wel niet in het oude beeld van een boerderij, ze zijn wel een verbetering

Voor lokale producten bij Nederlandse supers moeten nog een aantal hindernissen worden genomen. Zo kunnen lokale producenten veel minder goedkoop leveren.

Het kabinet gaat kijken hoe het daarbij kan helpen. Ook wordt gekeken of logistieke kosten verlaagd kunnen worden en belemmerende regelgeving kan worden aangepast. Ook komt er een speciale handelsmissie in samenwerking met de provincies om in het eigen land streekproducten op de kaart te zetten.

Te klein deel van ons inkomen naar voedsel

Schouten wil ook kijken hoe typisch lokale Nederlandse landbouwproducten bij de Europese Commissie een beschermde status kunnen krijgen. Dat betekent dat er producten komen die alleen in een bepaalde regio mogen worden geproduceerd. De Meerlander is een aardappel die bijvoorbeeld alleen mag worden geteeld in het gebied gelegen in de Haarlemmermeerpolder.

In juni leidden uitspraken van Schouten tot woedende reacties. Ze zei toen dat voedsel te goedkoop is geworden. ‘In de jaren zeventig waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden.’

De uitspraken kwamen op een opvallend moment. Op dezelfde dag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat voedingsmiddelen in het afgelopen jaar juist 3,8 procent duurder zijn geworden. Dat is de grootste prijsstijging in één jaar, gemeten over een periode van tien jaar. Volgens het CBS is de prijsstijging toe te schrijven aan de verhoging van het btw-tarief. Afgelopen januari steeg de btw van 6 naar 9 procent.

Wat vindt u? Bent u bereid meer te betalen voor uw eten als het van een lokale boer komt? Of is voedsel al duur genoeg? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.