Stelling van de dag

‘Overheid moet zich niet bemoeien met hoe ik kook’

Door Webredactie - 21 augustus 2019

De gaskookplaat levert in ten gunste van koken met elektriciteit. Van de Nederlanders die in 2018 een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Een jaar eerder koos slechts 58 procent voor een elektrische variant. Onder elektrische kookplaten vallen inductie-, halogeen- en keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

Inductie wordt de norm. Meer achtergrond bij dit verhaal: Ook de kok is van gas los

Uit het onderzoek blijkt verder dat de gasgestookte hr-ketel met bijna 430.000 verkopen nog altijd het meest wordt gekozen voor verwarming. De zuiniger warmtepomp maakt wel een groei door: vorig jaar werden 108.000 warmtepompen verkocht –  een groei van 27 procent ten opzichte van 2017.

Omslag in de keuken

‘In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden,’ constateert directeur Programma’s Natuur & Milieu Rob van Tilburg. ‘Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.’

Natuur en Milieu wil dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de verduurzamingsplannen voor wijken. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat gemeenten per 2021 duidelijk moeten hebben welke wijken van het aardgas af gaan.

Een meerderheid van de nieuwbouwwijken wordt inmiddels zonder gasaansluiting opgeleverd. In het tweede kwartaal van dit jaar ging het om een aandeel van 70 procent. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen vrij zijn van fossiele brandstoffen.

Wat vindt u? Kookt u op gas of bent u al overgestapt naar elektrisch? En zo ja, is er een verschil in het koken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.