Stelling van de dag

‘Kwestie van tijd voor Nederland weer bootmigranten moet opnemen’

14 augustus 2019

Europese landen maken opnieuw ruzie over welk land 500 migranten gaat opnemen die twee schepen van hulporganisaties hebben opgepikt. Is het een kwestie van tijd voor Nederland weer om een bijdrage wordt gevraagd?

De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties roept de Europese landen op om haast te maken met een besluit over waar de schepen naartoe moeten. ‘Dit is een race tegen de klok,’ zegt Vincent Cochetel, de Europese baas van UNHCR. ‘Er komen stormen aan en de omstandigheden worden alleen maar erger.’

Immigratecrisis: Emigranten uit Afrika op weg naar EuropaDrastische ingrepen zijn nodig in immigratiecrisis, schreef Rene van Rijckevorsel eerder

Het gaat om de schepen Ocean Viking en Open Arms. Het eerste schip is van de hulporganisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée en heeft ruim 350 mensen aan boord. Het schip vaart onder de Noorse vlag. Naar eigen zeggen heeft de bemanning voor minder dan een week brandstof aan boord.

Proactiva Open Arms is een Spaanse organisatie. Het schip met ruim 150 migranten aan boord vaart onder Spaanse vlag. De Spaanse autoriteiten hebben de bemanning van de Open Arms voor het schip de laatste maal uitvoer, uitdrukkelijk verboden ‘actief naar mensen in nood op zee te zoeken’. Open Arms kan wel 900.000 euro boete krijgen als blijkt dat de bemanning zich daar niet aan heeft gehouden.

Italië en Malta weigeren toegang

Zowel Italië als Malta weigert de schepen toe te laten in zijn havens. Volgens de Italiaanse vicepremier Salvini fungeren schepen van hulporganisaties als veerdienst voor mensensmokkelaars. De organisaties zeggen dat zij migranten redden die anders zouden verdrinken.

Volgens de UNHCR zijn er dit jaar 600 mensen verdronken in de wateren tussen Libië en Italië.

Schepen van hulporganisaties die migranten oppikken op de Middellandse Zee, zijn een terugkerend probleem. De Europese Unie besloot vorig jaar dat er ‘ontschepingsplatforms’ moesten komen in Afrika, waar economische migranten worden gescheiden van de vluchtelingen. Een jaar later is daar nog altijd niets van terechtgekomen, ook omdat Libië meteen aangaf dat het niets voordat soort platforms voelt.

‘Nederland werkt in vervolg niet meer mee’

Toenmalig staatssecretaris van Migratie Mark Harbers (VVD) zei in januari dat Nederland eenmalig zes migranten van de Sea-Watch 3 opneemt. Dat schip lag op dat moment al bijna twintig dagen voor de kust van Malta met 32 migranten aan boord. ‘Nederland werkt in het vervolg niet meer mee,’ zei Harbers toen.

Wat vindt u? Had Nederland zich sterker moeten maken voor een internationale oplossing en is het een kwestie van tijd voor de EU opnieuw aan de deur klopt? Of zal het zo’n vaart niet lopen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.