Stelling van de dag

‘Jongeren moeten niet zo zeuren over lagere inkomens’

Door Webredactie - 08 augustus 2019

Oud PvdA-leider Diederik Samsom heeft veel kritiek gekregen op een column in De Volkskrant. Daarin schrijft hij dat er niet zo moet worden gesomberd over de toekomst van de volgende generatie.

Samsom haakt in op de berichtgeving over de inkomens van dertigers. Die zijn steeds vaker lager dan die van hun ouders.

Dit artikel uit het weekblad van deze week mag u niet missen

Hans Hoogervorst: ‘Ik voorzie grote pensioenkortingen’

‘Ironisch genoeg vergroten degenen die zo bezorgd zijn over de toekomst van de volgende generatie, met hun sociologisch masochisme dat noodlot alleen maar. Niets zo funest voor de kansen van jongeren als opgroeien in een samenleving die lijdt aan defaitisme,’ schrijft Samsom.

Het valt hem op dat de veronderstelde misère uitsluitend is gebaseerd op financiële parameters. ‘Welvaart en welzijn worden door zo veel meer bepaald dan inkomen alleen.’ Samsom vraagt zich hardop af of minder individueel inkomen gelijk is aan ‘minder goed’.

De komende generatie is op veel manieren beter af dan de huidige, vindt Samsom. Als voorbeeld noemt hij zijn zoontje, dat zwemt in de eens zo vervuilde gracht. De verbetering van de waterkwaliteit ziet hij als een teken van grote vooruitgang.

Een huisje voor jezelf kun je vergeten

Zijn column kwam Samsom op Twitter op veel kritiek te staan. Critici wijzen op de baanonzekerheid, pensioenpotten en oververhitte huizenmarkt.

‘Ja, je begint je loopbaan bij Hema nu wel op of onder het minimumloon en een huisje voor jezelf of zelf zorgen voor je kinderen kan je wel vergeten. Maar hey: na het werk kan je wel in de gracht springen zonder ziek te worden om af te koelen van je woede,’ twittert publicist Sywert van Lienden.

‘De satirische column wordt een steeds populairder genre,’ schrijft journalist Johannes Visser.

‘Ik denk niet dat Samson en andere hosanna-roepers zich realiseren hoe vernederend het is als je de boot hebt gemist, iedereen om je heen settlet en zich voortplant, terwijl je zelf al je geld aan particuliere huur kwijt bent en in je eentje niets kan kopen,’ twittert journalist Nikki Sterkenburg.

Jongeren de dupe van flexkampioen Nederland

Van een enkeling krijgt Samsom bijval. ‘De conclusie van Samsom deel ik zeker niet, maar ’t prikkelende element (die column hoort te hebben) waarbij Samsom aangeeft dat er meer is dan inkomen en dat juist ook andere dingen belangrijk zijn voor de toekomst van de jongste generaties vind ik mooi,’ twittert voorzitter van de PvdA Utrecht Matthijs Kleij. 

‘Als je heel hard iets in onze – mede door Samsom – uitgeholde verzorgingsstaat roept hoor je deze column als echo,’ twittert tv-maker Tim Hofman.

‘Samsom kan niet ontkennen dat de middenklasse erodeert en dat jongeren de dupe zijn van flexkampioen Nederland. Maar hij relativeert dat weg omdat je tegenwoordig veilig kan zwemmen in de stadsgracht…,’ schrijft ex-GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil.

Wat vindt u? Hebben jongeren van nu het inderdaad slechter dan hun ouders? Of wordt er een veel te zwart beeld geschetst? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.