Stelling van de dag

‘Problemen Nederlander zijn louter luxeproblemen’

10 september 2019

Veruit de meeste Nederlands zijn tevreden over hun leven. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse barometer die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) opstelt. In het rapport ‘De sociale staat van Nederland’ onderzoekt het Planbureau de gevoelens onder de Nederlanders in de afgelopen tien jaar.

In het Nederland van tien jaar geleden heerste een andere sfeer dan in het huidige Nederland. De economische crisis begon in september 2008 en een maand later werd de bank Fortis genationaliseerd. De gevolgen van de crisis merkte Nederland pas in 2010, toen de leefsituatie begon te verslechteren. Na een neergang is Nederland weer terug op het niveau van 2008.

Nederland is stabiel

Daarmee ‘stabiliseert’ Nederland volgens het SCP: ‘de stijging van de levensverwachting stagneert, het aandeel mensen met een lichamelijke beperking neemt niet af en het aandeel mensen met een langdurige aandoening neemt iets toe, het aantal vakanties is vrij stabiel, evenals de sport- en cultuurdeelname, en ook het vrijwilligerswerk is tussen 2008 en 2018 tamelijk stabiel.’

Nederland is in de afgelopen tien jaar nauwelijks vooruitgegaan. Ook op economisch vlak constateert het SCP dat huishoudens te weinig profiteren van de economische groei die Nederland de afgelopen jaren doormaakt: ‘De inkomens zijn inmiddels hersteld van de crisis, maar de economische opleving van de afgelopen jaren heeft zich (nog) niet vertaald in een verbetering van de algemene objectieve leefsituatie van burgers.’

Kritisch op gevoerde beleid

Het SCP is daarmee kritisch op het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren en de traagheid waarmee burgers iets van de economische vooruitgang merken. Zo wordt ook geconstateerd dat het kabinet Rutte II gefaald heeft zijn motto ‘bruggen slaan’ te verwezenlijken. Het planbureau ziet dat de verschillen tussen bevolkingsgroepen zoals werkenden en niet-werkenden, hoger- en lageropgeleiden en lage en hoge inkomens de afgelopen tien jaar ‘groot en hardnekkig’ zijn.

Die verschillen uiten zich ook in de grootste zorg die Nederlanders bezig houdt. Sinds dit jaar is dat het onderwerp ‘samenleven’. Immigratie en integratie was sinds 2015 lang de grootste zorg. Een onderwerp dat Nederlanders steeds meer zorgen baart is ‘Klimaat en Milieu’.

Toch overheerst het beeld bij het SCP van een land dat tevreden is met zichzelf en weinig heeft om zich zorgen over te maken. Kan u zich daar in vinden, of heeft Nederland helemaal geen reden om tevreden te zijn? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.