Reacties op de stelling

‘Trump denkt alleen aan zichzelf en zijn herverkiezing’

09 oktober 2019

De Amerikaanse president Donald Trump maakte maandag bekend dat hij Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië haalt. Trump vindt het oneerlijk dat de Amerikaanse belastingbetaler op moet draaien voor de militaire kosten terwijl Europese landen weigeren troepen naar het gebied te sturen. Heeft Trump gelijk?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Franky Standaert

Het is een immens onrecht ten opzichte van de Koerden. MAAR, Trump heeft herhaaldelijk gevraagd aan de andere bondgenoten om daar ook boots on the ground te plaatsen. Het hypocriete Europa haalde er zijn neus voor op. Toen de Verenigde Staten in Irak en Afghanistan intervenieerden sprak heel Europa zijn afschuw uit, nu houdt Trump woord en doet die er iets aan en schreeuwen we moord en brand! Neen, we moeten drastisch in de spiegel kijken over de ellende die we zelf over ons afgeroepen hebben!!

David Bank

100 procent oneens. Het is verraad aan de dappere mannen en vrouwen welke het vuile werk voor het westen opknapten die zijn strijd slechts veilig vanuit de lucht gevoerd heeft. Het meest wrange hiervan is nog dat de Koerden als dank hiervoor door hun bondgenoot telefonisch worden overgeleverd aan hun grootste vijand. Hebben de vele Koerden hiervoor hun leven gegeven?

Naar mijn mening zijn de Verenigde Staten moreel verplicht dit op een nette wijze op te lossen, omdat IS vooral dankzij hun toedoen zo groot heeft kunnen worden. Denk hierbij aan het onrechtmatig binnenvallen in Irak door Bush, gevolgd door het even onverantwoorde vertrek onder Obama en het steunen van foute rebellen tegen Assad. Hoewel de houding van Europa hierin zeker ook geen schoonheidsprijs verdient, valt hun invloed aan het bovenstaande in het niet bij die van de Verenigde Staten.

Wat dit besluit nog extra dom maakt is dat ze dit doen terwijl ze in conflict zijn met Iran. Mocht de Verenigde Staten om wat voor reden dan ook gedwongen worden Iran binnen te vallen, wie van het Iraanse volk zal ze daar tolereren nu ze weten dat ze door hun “bevrijder” genadeloos gedumpt zullen worden zodra ze niet meer nodig zijn. In het Midden-Oosten bestaat niet voor niks de spreekwoord: “Amerika is een ongevaarlijke vijand maar een gevaarlijke vriend”… Ik denk dat de Verenigde Staten nog veel spijt gaan krijgen van dit besluit.

Johannes Mol

Nee, ik vind dit verraad van de Koerden. Europa durft de rol van Amerika nooit over te nemen, omdat Erdogan dan de grens opent voor de Syrische vluchtelingen die naar Europa willen. Een tweede ‘Wir schaffen dass’ zal de EU nooit goedkeuren…

Robin Mulder

Trump heeft groot gelijk, laat die Arabieren hun eigen etnische- en godsdienstoorlogen oplossen!

Ton den Haan

Trump denkt alleen aan zichzelf en zijn herverkiezing. Mag ten koste van alles gaan. Er wordt hoogverraad gepleegd ten opzichte van de Koerden. Wat mij echter het meest opvalt is dat er bijna geen reacties zijn op de echte agressor: Erdogan.

Wil zogenaamd graag bij Europa horen, is lid van de NAVO, sluit honderdduizenden mensen op en kan hiermee doorgaan. Waarom heel Europa zich niet eensluidend tegen hem keert en oproept tot een boycot van Turkije als vakantieland en investeringsland. Ik snap het niet.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.