Stelling van de dag

‘Cursus Rode Kruis werkt normaliseren drank- en drugsgebruik in de hand’

11 oktober 2019

Steeds meer Nederlanders gebruiken drank en drugs en dat levert problemen op. Het Rode Kruis lanceert daarom een speciale EHBO-cursus voor de omgang met personen onder invloed. Zo hoopt de hulporganisatie tegemoet te komen aan de vraag: wat te doen met degenen die ongewenste effecten van drugs ervaren?

In samenwerking met het expertisecentrum Eerste Hulp Bij Drank en Drugsongevallen (EHBDD) biedt het Rode Kruis een laagdrempelige, vier uur durende cursus aan. Iedereen met interesse mag deelnemen, van bezorgde ouder tot horecaondernemer.

Praktijkles met drugsdemokoffer

De cursus bestaat uit een online theorieles en een uitgebreide praktijkles. Het Rode Kruis stelde een drugsdemokoffer samen vol met populaire roes- en pepmiddelen. Zo maakt de cursist kennis met middelen als cocaïne en XTC.

Lees hier een interview met drugsonderzoeker Ton Nabben: ‘De oorlog tegen drugs valt niet te winnen. Nooit’

Een ander belangrijk onderdeel van de cursus is het vergroten van het inlevingsvermogen. Een cursist leert zich te verplaatsen in een persoon die onder invloed is. Zo krijgen deelnemers een simulatiebril op om een verdovende roes te ervaren.

Volgens Lars van Driel, initiatiefnemer van EHBDD, is het heel belangrijk dat iemand leert meevoelen met een slachtoffer van overmatig drank- of drugsgebruik. ‘Onder invloed reageer, denk en doe je anders dan iemand die nuchter is. Eerste hulp vraagt dan om een andere benadering.’

Normalisering van drugs

De cursus van het Rode Kruis komt op een moment dat er in Den Haag veel discussie is over de legalisering van drugs. Rechtse en christelijke partijen (PVV, CDA, SGP, ChristenUnie) maken zich zorgen over de trend dat het gebruik van drugs steeds normaler lijkt te worden. Zij willen meer preventie en drugs grotendeels verbieden. De links-liberale partijen D66 en GroenLinks denken dat de vraag naar drugs altijd zal blijven bestaan en pleiten juist voor legalisering.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september werd het contrast tussen de verschillende partijen duidelijk toen GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver en de leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers in debat waren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Klaver biechtte op dat hij in zijn partij een loser is omdat hij geen drugservaring heeft. Segers reageerde daarop kritisch: ‘We doen er vaak lacherig over. Maar met het gebruik van drugs houd je een industrie tot aan Zuid-Amerika in stand, dat is niet prima.’

Ondanks de cursus wil het Rode Kruis absoluut niet de suggestie wekken dat het drugsgebruik stimuleert. Woordvoerder Belinda van der Gaag, benadrukte vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat de organisatie ‘niemand adviseert om drugs te gebruiken’.

Wat vindt u? Is het goed dat het Rode Kruis aandacht schenkt aan de hulpverlening van drugs- en drankgebruikers? Of draagt het alleen maar bij aan de normalisering van drugsgebruik? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.