Stelling van de dag

‘Boete en schandpaal voor discriminerende werkgever hard nodig’

09 oktober 2019

Werkgevers en uitzendbureaus die discriminatie van mensen die naar een baan zoeken niet aanpakken, krijgen straks een boete van 4.500 euro. Die wordt ter afschrikking ook openbaar gemaakt om de boosdoeners aan de schandpaal te nagelen.

VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Tamara van Ark wil het anti-discriminatieplan verankeren in een wetswijziging, die ze al in november vorig jaar aankondigde. ‘Het kabinet vindt het onacceptabel dat mensen discriminatie ervaren bij het zoeken naar een baan,’ licht het ministerie toe bij een internetconsultatie van de overheid, waar tot 4 november op kan worden gereageerd.

Werkgevers én uitzendbureaus moeten aanpak discriminatie hebben

Libertariër Frank Karsten schreef De Discriminatiemythe, waarin hij pleit voor het recht om te discrimineren: ‘Ik had als kind mijn boeken willen lezen’

Om discriminatie tegen te gaan, moeten de werkgever ‘een werkwijze opstellen waarin hij aangeeft hoe hij de werving aanpakt en verboden onderscheid voorkomt’. Als een werkgever een intermediair inschakelt, moet die nagaan of het uitzendbureau een plan heeft om discriminatie van potentiële arbeidskrachten te voorkomen. ‘De Inspectie SZW kan controleren of werkgevers over een werkwijze beschikken en indien de werkgever in gebreke blijft een boete opleggen.’

In de memorie van toelichting staat dat het gaat om een bedrag van 4.500 euro, maar dat is nog niet alles: de werkgevers of intermediairs die niet over zo’n plan beschikken, worden door het ministerie aan de schandpaal genageld. ‘Gezien het belang dat de regering hecht aan de voorkoming van arbeidsmarktdiscriminatie en ter ondersteuning van de norm dat werving en selectie discriminatievrij dienen te zijn, zal de Inspectie SZW de op grond van dit wetsvoorstel opgelegde boetes openbaar maken.’

SZW: 40 procent uitzendbureaus willigt discriminerende verzoeken in

De Inspectie van SZW deed afgelopen zomer onder 467 uitzendbureaus die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie een zogenoemde mystery calling. Daarbij deden ambtenaren, die zich voordeden als een werkgever op zoek naar personeel, verzoeken die wettelijk zijn verboden. 40 procent van de intermediairs die werden gebeld, bleek bereid discriminerende verzoeken in te willigen. Bekende voorbeelden zijn wensen om geen uitzendkrachten te sturen met een migratieachtergrond of een donkere huidskleur, omdat de werkgever daar slechte ervaringen mee zou hebben gehad. Slechts eenderde van de uitzendbureaus wees de beller op het verbod op dergelijke verzoeken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het ministerie van SZW heeft onderzoeksbureau Panteia ingeschakeld om te onderzoeken welke groepen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Donderdag meldt het ministerie dat discriminatie van allochtone werkzoekenden minder voorkomt dan in 2015, toen de kwestie voor het laatst werd onderzocht.  Een opmerkelijke bevinding is ook dat werkgevers in 2015 nog discrimineerden op leeftijd, maar dat volgens Panteia nu niet meer doen. Voor discriminatie op basis van geslacht is net als vier jaar geleden geen bewijs gevonden.

Wat vindt u? Is het goed om discriminerende werkgevers en uitzendbureaus te beboeten en aan de schandpaal te nagelen? Of zouden werkgevers het recht moeten hebben om te kiezen wie ze willen, ongeacht de reden? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.