Stelling van de dag

‘Nederlanders moeten niet meer met vakantie gaan naar Turkije’

14 oktober 2019

De VVD is terughoudend met het invoeren van economische sancties tegen Turkije. In het tv-programma Buitenhof zei VVD-Kamerlid Sven Koopmans zondag dat hij de Corendon-vakanties van Nederlanders naar Turkije niet op het spel wil zetten.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zei in hetzelfde programma dat hij juist meer daadkracht wil zien van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD). ‘Ik vind hem op dit dossier afwachtend, apathisch. En dat kan niet op een moment dat er van ons daadkracht en visie wordt gevraagd.’ Hij pleit voor economische sancties in Europees verband.

Maar volgens VVD-Kamerlid Sven Koopmans heeft de Tweede Kamer nogal eens ‘de neiging te denken dat je met een motie Erdogan kan dwingen om zijn tanks om te draaien’. ‘Dat is natuurlijk niet zo.’ Hij pleitte er wel voor de 15 miljard euro aan EU-steun die Turkije over de komende vijf jaar krijgt onmiddellijk stop te zetten. Ook wil hij wapenleveranties stopzetten en kredieten bevriezen.

Koopmans wil vooralsnog geen economische sancties. ‘Je moet niet bij voorbaat de banen van Nederlanders of de Corendon-vakanties van Nederlanders naar Turkije op het spel zetten.’ Op Twitter kwam Koopmans hier later op terug.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nederland moet alles doen wat het kan doen

Maar volgens Sjoerdsma moet Nederland ‘alles doen wat het kan doen’. ‘Want het eerste wat nu telt, is het voorkomen van het verlies van onschuldige mensenlevens.’ Hij noemde het ontsnappen van zevenhonderd IS-jihadisten ‘een klap in het gezicht van mensen die hebben moeten lijden onder IS’. Hij sprak over jezidi’s en christenen ‘die zusjes verkracht hebben zien worden, wiens ouders vermoord zijn, wiens huizen zijn ingenomen door Islamitische Staat. En die nu moeten zien hoe deze verschrikkelijke terroristen hebben kunnen ontsnappen en met wie ze nu ook oog in oog kunnen komen te staan. Ik kan er niet bij dat dit gebeurt dankzij de daden van een NAVO-bondgenoot van ons. Ongelofelijk.’

Lees ook de column van Philip van Tijn: Erdogans invasie: cynisme en absurdisme alom

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Turkije. In april meldde het Turkse Instituut voor de Statistiek (TUIK) dat het land in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 4,3 miljard dollar aan toerisme-inkomsten boekte. Dat is een groei van 4,6 procent vergeleken met een jaar geleden.

Turkije populaire vakantiebestemming

Een deel van die groei komt uit Nederland. In januari meldde dagblad De Limburger dat reisorganisaties het aantal boekingen naar Turkije sterk zien stijgen. Petra Kok van TUI: ‘Alhoewel op plek twee is Turkije toch de grote winnaar. Met op dit moment een groei van meer dan 20 procent streeft Turkije Griekenland voorbij en zet het een inhaalrace op nummer één Spanje in.’

Houdt u bij het boeken van uw vakantie rekening met de politieke situatie in Turkije en de inval in Syrië? Vindt u dat Nederland economische sancties moet invoeren? Of moeten Nederlanders gewoon goedkoop op vakantie kunnen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.