Stelling van de dag

‘Trump heeft groot gelijk met Amerikaanse terugtrekking uit Syrië’

08 oktober 2019

Maandagochtend maakte de president Donald Trump bekend Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken. Trump vindt het oneerlijk dat de Amerikaanse belastingbetaler opdraait voor de kosten. Europese landen weigeren troepen naar het gebied te sturen, ondanks Amerikaanse verzoeken om hulp. Heeft de president gelijk met zijn drastische besluit?

Het besluit van Trump zorgde in Nederland voor veel teleurgestelde reacties. Zo schreef D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op Twitter dat het ‘zeer, zeer zorgwekkend’ is. Door de Amerikaanse terugtrekking heeft Turkije vrij spel om Noord-Syrië binnen te trekken.

Zorgen over jihadi’s

Het bezetten van Noord-Syrië is een grote wens van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij ziet de Koerdische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) als vijand die samenwerkt met de Turkse PKK, een terroristische organisatie. De Syrische Koerden hebben de afgelopen jaren geholpen Syrië van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te bevrijden en zorgen nu voor de bewaking van de gevangenen die in de opvangkampen zitten.

Lees ook de visie van hoofdredacteur Arendo Joustra: Ambassadeur Pete Hoekstra heeft helemaal gelijk met eis hogere defensie-uitgaven

D66’er Sjoerdsma vreest dat duizenden jihadi’s ontsnappen als Turkije Noord-Syrië binnenvalt. Die zouden opgaan in de vluchtelingenstroom die ontstaat door een mogelijke oorlog tussen de Koerden en Turken in de regio.

Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind waarschuwt daarvoor. Volgens Trump nemen de Turken na de Amerikaanse terugtrekking de verantwoordelijkheid over voor de duizenden gevangen jihadisten.

Geduld is op

De Amerikaanse president lijkt geen geduld meer te hebben met Europese landen die tot nog toe weigeren de Amerikanen in Syrië te helpen. Begin dit jaar vroeg Trump al aan Europese landen om 800 IS-strijders terug te halen en in eigen land te berechten:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Later vroeg de Amerikaanse ambassadeur in Nederland nog om militaire steun van Nederland in Syrië. Tot nog toe is er geen concrete hulp gekomen voor de Amerikanen en zijn de IS-strijders niet door Europese landen overgenomen.

Nederland wil tribunaal

Stef Blok (VVD), minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren op CNN dat hij nog altijd hoopt dat er een tribunaal wordt opgericht voor de berechting van IS-strijders. Dat tribunaal moet volgens hem in de regio komen: ‘Dat is de normale manier volgens het internationaal recht. Als iemand een misdaad pleegt, dan wordt diegene in de regio vervolgd, want daar zijn de slachtoffers en getuigen’.

Volgens Blok is Nederland samen met andere Europese landen bereid tot een oplossing te komen in samenspraak met andere landen in de regio. Het idee voor een tribunaal werd in mei door het kabinet gesteund, maar concrete uitwerking ontbreekt nog. Blok sprak er vorige week bij de Verenigde Naties over met de Iraakse premier.

Trump lijkt daar niet meer op te wachten en haalt de Amerikaanse troepen naar huis. Verraadt hij met dat besluit de Koerden die vochten tegen IS, of is het terecht dat zijn geduld nu op is? Hadden Europese landen concrete hulp moeten geven aan de Amerikanen? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.