Stelling van de dag

‘Dijkhoff heeft gelijk: wachtgeld is uitgesteld loon’

26 november 2019

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat drie Tweede Kamerleden hun salaris ophogen via de wachtgeldregeling. Die regeling biedt politici en bestuurders een tijdelijke toelage wanneer zij, al dan niet vrijwillig, hun baan verliezen. Onder anderen Klaas Dijkhoff (VVD) krijgt wachtgeld om zijn salaris als Kamerlid op te hogen tot dat van een bewindspersoon. Dijkhoff heeft recht op wachtgeld omdat hij in het kabinet-Rutte II kortstondig minister van Defensie en tweeënhalf jaar staatssecretaris van Asiel was.

De VVD-fractievoorzitter ontvangt als Tweede Kamerlid een startsalaris van 115.000 euro. Daar komt nog geld bij omdat hij fractievoorzitter is, namelijk een extra toeslag van 10,3 procent.

Omdat hij bewindspersoon was in het kabinet-Rutte II mag Dijkhoff ook aanspraak maken op wachtgeld. Volgens de Volkskrant krijgt Dijkhoff dankzij dat wachtgeld 37.000 euro per jaar bovenop zijn salaris. Tot juli 2019 was dat 69.000 euro.

In een reactie aan de krant laat Dijkhoff weten doelbewust zijn salaris aan te vullen tot het niveau van zijn vorige functie: ‘Over de arbeidsvoorwaarden van een ministerschap of staatssecretariaat valt niet te onderhandelen. Dat heeft voor- en nadelen, maar het is zoals het is. Ik zie deze wachtgeldregeling als onderdeel van die arbeidsvoorwaarden. Het is uitgesteld loon, net als pensioen. Daar doe ik ook geen afstand van.’

Oud-wethouders gebruiken wachtgeld ook

Ook Arne Weverling (VVD) en Isabelle Diks (GroenLinks) gebruiken de wachtregeling op deze manier. Weverling was eerder wethouder van de gemeente Westland voor hij tot Kamerlid werd gekozen. Hij krijgt zo’n 10.000 euro extra per jaar. Diks was wethouder in Leeuwarden en krijgt zo’n 7.000 euro per jaar naast haar salaris als Tweede Kamerlid.

In de Volkskrant zegt Diks dat de aanvulling voor haar nodig is, omdat ze gewend was aan een bepaalde levensstandaard: ‘Ik ben 8,5 jaar wethouder geweest, dan heb je een bepaald bestedingspatroon. Ik heb me er niet op kunnen voorbereiden dat mijn inkomen achteruit zou gaan, omdat ik heel plotseling met voorkeursstemmen in de Kamer kwam.’

Na een gesprek met de GroenLinks-fractie heeft Diks echter besloten het wachtgeld te stoppen en het bedrag dat zij heeft ontvangen terug te betalen.

PvdA’ers maken geen gebruik van wachtgeld

De PvdA’ers Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen, die allebei ook bewindspersoon waren in het kabinet-Rutte II, maken geen gebruik van de regeling. Volgens Ploumen is de regeling niet bedoeld voor de manier waarop Dijkhoff die gebruikt. Zij vindt dat het wachtgeld alleen gebruikt moet worden als iemand geen nieuwe baan kan vinden.

Wat vindt u van de wachtgeldregeling? Moet wachtgeld worden gezien als uitgesteld loon of moet er alleen aanspraak op de regeling kunnen worden gemaakt tot de persoon in kwestie een nieuwe baan heeft gevonden? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.