Reacties op de stelling

‘Typisch zo’n worstje dat wordt voorgehouden om ons koest te houden’

19 november 2019

D66-Kamerlid Joost Sneller wil burgers inspraak geven via een zogenoemd burgeramendement: bij 70.000 handtekeningen kunnen burgers een amendement indienen om een wetsvoorstel bij te sturen. Uiteindelijk beslist de Tweede Kamer alsnog, na een Kamerdebat met de indiener. Een goed idee of niet? De meeste lezers die reageerden op de Stelling zijn duidelijk: een wassen neus. Lees een selectie van de reacties terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Jeroen Hetzler

Ik vrees dat dit een wassen neus is om wat coulance te winnen. Het is ten eerste vrijblijvend om wat met de uitslag te doen, ten tweede zal het verdwijnen wanneer de uitslagen D66 niet bevallen en ten derde zal het iedere keer zo’n gedoe zijn dat de burger massaal zal afhaken.

 

Leo Klei

Wat is dit nu weer voor onzin; deze mensen zijn toch niet van deze wereld leven in een soort van droom of roepen maar iets.
We hebben ze gekozen om wetten te maken; laten ze hun werk dan maar eerst doen vele wetten zijn verouderd, pas deze eerst eens aan en maak daar dan een beetje haast mee want de meeste ervan blijven gewoon op de plank liggen en verstoffen.

 

Ruud van Hagen

Ongelooflijk brutaal van D66 om met zo’n wetsvoorstel te komen, ze worden totaal af geserveerd net als de PvdA laatst, eerst dat zo genoemde pareltje van een referendum afpakken en nu dit weer proberen, in de achterkamertjes komen wij toch nooit, als het voor ons al niets met Democratie te maken heeft hoe hard lachen Kamerleden dan wel niet om het klootjesvolk.

 

Bram Zeijlemaker

Met 40.000 handtekeningen kun je nu al een item agenderen voor de Tweede Kamer. Het wordt dus alleen maar moeilijker gemaakt met dit 70.000 voorstel! Zo kennen we de Dees weer. Bovendien is amenderen grondwettelijk geregeld, de grondwet moet dus ook nog aangepast worden, dat gaat niet lukken,
Een fopspeen is nog mild uitgedrukt, populistische verlakkerij vind ik het.

 

Louise Van Hoven

En dat uit de koker van D66, de grote referendum moordenaar. Je moet toch wel lef hebben.
Een bindend referendum en anders hou je je zgn inspraak maar.

 

Kim Noorder

As dit voorstel afkomstig is van D66, dan kun je er vergif op innemen dat er een vorm van ‘selectie aan de poort’ ingesteld gaat worden voor de burgers die hun duit in het zakje mogen doen.

 

Marion Jansen

Dit lijkt mij nou typisch weer zo’n worstje dat ons voorgehouden wordt om ons koest te houden.
Mocht het al ingevoerd worden dan zal het alleen invloed hebben als het de dames en heren in de Kamer uitkomt.
Lijkt mij dus nogal een vorm van geldverspilling om dit te gaan invoeren. Ze kunnen beter gewoon eerst eens naar de bevolking luisteren voordat ze met iets komen in plaats van alleen hun eigen toekomst zeker te stellen zonder verkiezingsbeloften na te komen.

 

Frederik Geubel

Een doekje voor het bloeden en het komt er toch niet. Als D66 wat slimmer was geweest, had het deze uitspraak een jaar uitgesteld, misschien dat het dan een paar stemmen extra opgeleverd zou hebben.

 

John Cramers

D66 is van een van origine democratische partij geëvolueerd tot de meest anti-democratische partij van Nederland. Door instrumenten, die wel (voor D66) enige (voornamelijk publicitaire) impact hadden, zoals het raadgevend referendum, af te schaffen en lekker goedkoop te pleiten voor democratische alternatieven, die constitutioneel praktisch onhaalbaar zijn zoals het corrigerend referendum of de facto niets toevoegen, zoals het burgeramendement denkt D66 zijn democratisch imago op te kunnen vijzelen. Hiermee wordt de intelligentie van burgers ernstig onderschat : zij kennen het lot van amendementen van de niet-kartelpartijen. De burgers weten ook, dat als hun amendement al impact zou hebben, de uiteindelijke wetteksten zo worden geformuleerd, dat er genoeg interpretatieruimte blijft voor (veelal linkse) rechters om toch de nieuwe inbreng te omzeilen. Kortom, een zeer doorzichtige dooie mus.

 

Ruben Keestra

Laten we stoppen D66 serieus te nemen. Als er één partij is die een totale minachting voor burgers heeft is het de antidemocratische partij van de ramp die Kajsa Ollongren heet en de Palestijnse minister Kaag die je ronduit landverraad kan verwijten.

Kortom, wat geschreeuw voor de bühne en verder is het een lege dop.

 

Twan Hendriks

‘Burgeramendement is geen belofte dat burgers altijd hun zin krijgen’

Nee natuurlijk niet. Dit voorstel komt van D66. De burger krijgt alleen haar zin wanneer het amendement de goedkeuring van D66 kan wegdragen.

D66 en democratie gaan niet samen.

 

Annette Schols

D66 staat er in de peilingen niet zo goed voor, vandaar dit voorstel. Eerst het referendum vakkundig om zeep geholpen, dat bepaald door veel kiezers niet in dank is afgenomen en dan nu met dit komen. Helaas…. met een Rob Jetten, Sigrid Kaag en niet te vergeten die elite dame Ollengren geloof ik helemaal niet meer in de zogenaamde goede bedoelingen van deze partij. Voor mij hoeft dit niet meer. Het enige dat er moet gebeuren is een nieuwe regering met compleet andere politici.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.