Reacties op de stelling

‘Wat een zakkenvuller die Dijkhoff’

27 november 2019

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat drie Kamerleden hun salaris ophogen met gebruik van de wachtgeldregeling. Zo krijgt Klaas Dijkhoff wachtgeld omdat hij in het kabinet Rutte II kortstondig minister van Defensie en tweeënhalf jaar lang staatssecretaris van Asiel was. Terecht of moet hij het geld inleveren?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Marion de Bruin

Wat een zakkenvuller die Dijkhoff. Maarja, heeft hij natuurlijk hard nodig want anders moet hij zijn huis uit. Hiermee wordt weer bewezen dat er bij de VVD-kliek mensen rondlopen die geen enkel gevoel hebben voor normen en waarden.

Anton Mauritz

Ik ben van mening dat een politieke baan een andere is dan een gewone baan bij een bedrijf. Dat is ook de reden dat er gekozen is om hiervoor een regeling te maken; de zogenaamde wachtgeldregeling. Alleen deze regeling is veel te ruim moet herzien worden. Wel vind ik van belang dat er een goed vangnet moet zijn, anders zal het moeilijk worden om politici te vinden.

Johan Slootweg

Echt schaamteloos als je zo over het zogenaamde recht op publiek geld durft te praten. Zeer velen in dit land moeten het met aanzienlijk minder doen en zijn niet in de gelegenheid hun ‘recht’ op een aanvulling te laten gelden. Moreel-ethisch gezien zou Dijkhoff er per direct van af moeten zien en de reeds ontvangen aanvulling terug storten. Wachtgeld is bedoeld ter compensatie als je werkloos aan de kant staat!
PvdA is niet mijn partij, maar petje af voor de ex-bewindslieden van deze partij die bewust geen gebruik maken van deze regeling.

Hans van der Meer

Valt me tegen van Dijkhoff, dacht dat hij een beetje beter was dan de rest.

Jan Volder

Er is maar een woord voor: SCHANDALIG! En zie ook hoe de man reageert, geen enkele gene, de schaamte voorbij! Half Nederland zou zijn handen dichtknijpen met zo’n jaarsalaris, voor een VVD-er is het een, naar hun eigen mening, welverdiend extraatje! Voor het naar de knoppen helpen van ons eens zo mooie land!

F.R.C. Burghardt

Dijkhoff heeft ongelijk. Een pensioen is uitgesteld loon omdat de premie van je loon wordt ingehouden. Wachtgeld heeft tot doel een periode van werkloosheid te overbruggen; het is WW op politiek niveau. Als Dijkhoff van een functie als minister of staatssecretaris naar een minder betalende functie gaat, altijd nog zeer behoorlijk betalend en in dezelfde branche, dan is er geen enkele reden waarom hij nog een paar jaar gecompenseerd zou moeten worden voor het verschil; hij werd niet werkloos. Weverling en Diks hebben helemaal niets te klagen; als ze niet naar de Tweede Kamer hadden gewild omdat ze dan minder gingen verdienen, dan hadden ze nee kunnen zeggen. Asscher en Ploumen zijn ten minste eerlijk.

Greetje van Gruting

Ik vind het nogal aanmatigend om wachtgeld te bestempelen als ‘uitgesteld loon’. Het is een klap in het gezicht van mensen die ww-of bijstand gerechtigd zijn. Het zijn regelingen bedoeld om een plotseling inkomen-val op te vangen.
Het is een vangnet, geen hangmat! Iedereen die een carrière in de politiek ambieert weet dat het inkomen niet onderhandelbaar is. Ook dat er een plotseling einde aan de baan kan komen. Als je meer zekerheid wilt en over jouw loon wilt kunnen onderhandelen ga je gewoon lekker ergens ander werken. Defensie, politie, onderwijs, zorg, inspecties, middenstand en de bouw barsten van de vacatures.
Het wordt hoog tijd om de hele wachtgeldregeling eens goed op de schop te nemen. Mensen in de politiek die de reeds riante toelagen verrijken met een wachtgeldregeling kunnen beter ruimte geven aan mensen die écht wat voor het land willen betekenen ipv te graaien.

Marion Jansen

Het zal allemaal wel met al die übergunstige regelingen voor mensen in de politiek. Ik vind het een kwestie van geweten of je daar gebruik van maakt of niet.
Het siert degenen die ervanaf zien dat ze dat doen als ze toch al riant betaald worden. En het zegt veel over het graaigedrag van degenen die het lekker laten uitbetalen bovenop al hun andere inkomsten.
Dat er heel veel mensen zijn die zich wachtgelden en allerlei andere neveninkomsten laten betalen zegt heel veel over de toestand van de huidige politiek: eigenbelang eerst.

Franca H.M. van der Heyden van Doornenburg – van Ooij

Klaas Dijkhoff heeft volkomen ongelijk! Hij heeft namelijk al een nieuwe baan. Hij vergelijkt hier appels met peren. In zijn woorden “In een reactie aan de krant laat Dijkhoff weten doelbewust zijn salaris aan te vullen tot het niveau van zijn vorige functie: ‘Over de arbeidsvoorwaarden van een ministerschap of staatssecretariaat valt niet te onderhandelen. Dat heeft voor- en nadelen, maar het is zoals het is. Ik zie deze wachtgeldregeling als onderdeel van die arbeidsvoorwaarden. Het is uitgesteld loon, net als pensioen. Daar doe ik ook geen afstand van.’ Hier is echter één groot verschil: Op pensioen heb je recht aan het eínde van je werkzame leven; op gebruik, lees: misbruik van een wachtgeldregeling heb je géén recht gedurende je nog-werkzame leven! Dan heb je nog altijd andere carrière-mogelijkheden, ofwel: opportunities!

Siebe Smit

Zo kennen we de VVD weer, de volgende kwestie op het terrein van integriteit. En dan nu: de fractievoorzitter. Zijn verweer: ‘wachtgeld is uitgesteld loon’. Je verzint het niet. Het zal volgens de letter van de regeling niet verboden zijn, maar als je hier als politicus van profiteert, is elk moreel gezag verloren. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid werkt niet, zeker niet bij de VVD.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.