Reacties op de stelling

‘”Zielig” is een troefkaart geworden. Speel je die, dan word je niet aangesproken op je plicht’

22 november 2019

Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD) wil dat gemeenten bijstandsgerechtigden gaan verplichten een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering. Wij vroegen u of een tegenprestatie hardnekkige werklozen kan helpen bij het sneller vinden van werk. Hierbij een aantal reacties.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

H. Bravenboer

Mensen met gezondheidsproblemen horen niet in de bijstand maar in de WAO. Dit kan eenvoudig door een keuring worden geregeld. De rest hoort orde en regelmaat te worden bijgebracht en dit niet op basis van vrijblijvendheid, maar door op vaste werktijden te verschijnen. Weigert men dit, dan korten of intrekken van de uitkering. Hetzelfde als bij werkweigering. Een werknemer kan ook niet thuis blijven zitten, als je toevallig geen zin hebt.

Annette Schols

Op zich een prima idee om van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen een tegenprestatie te vragen. Alleen is het dan wel de bedoeling dat dit dan geldt voor iedereen (dus ook die personen die speciaal naar Nederland zijn afgereisd om graties en voor niets geld te ontvangen). Dus gelijke monniken gelijke kappen. En daar gaat het dan natuurlijk vast en zeker gruwelijk mis. Komt de politie dan aan de deur om werkweigeraars op te halen? Dacht het niet. Dus een leuk verhaal voor de bühne, maar gaat niet werken.

Jan van Dijk

Als men geen sancties durft toepassen bij verzet, dan zal het niets helpen. Dus de overheid zal dan echt moeten durven doorzetten en deze keer eens niet wijken voor geweld, een grote bek en zielige verhalen.

Loek Jansen

Als mensen in de bijstand gaan werken, en dat zijn meestal slecht betaalde baantjes, gaan zij er op inkomen achteruit omdat ze dan allerlei subsidies mislopen. Geen wonder dat ze daarvoor bedanken.

Willem Ruitenberg

Er zijn veel mensen die als ze de kans krijgen een loopje met de bijstand nemen. Dat zou onmogelijk gemaakt moeten worden. Gezondheidsproblemen? Dan een bezigheid opleggen die wel kan. Het probleem is dat ons bestuur wordt gestuurd door “zielig”, dat doet ons de das om aangezien we dan niet meer zakelijk de problemen aanpakken. “Zielig” is een soort troefkaart, speel je die, dan gooi je als het ware zand in de machine en word je niet aangesproken op je plicht.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.