Stelling van de dag

‘Dijkhoff had wachtgeld niet stop hoeven zetten’

04 december 2019

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat het wachtgeld dat hij iedere maand ontvangt terugstorten. Dat meldde hij dinsdag op Facebook. Hij zet zijn ‘mening opzij’ nu hij opnieuw in opspraak is gekomen door een ten onrechte ontvangen reiskostenvergoeding.

Vorige week ontstond er ophef over het wachtgeld van de VVD’er. Dat extra geld kreeg hij omdat hij staatssecretaris en minister is geweest. Hij bleek 37.000 euro per jaar te ontvangen bovenop zijn salaris à 115.000 euro voor zijn werk als Kamerlid. Na de ophef die ontstond, bleef Dijkhoff erbij dat het wachtgeld niet ging terugbetalen.

‘Ik werk er hard voor en ik hou me aan de wet,’ zei hij in een eerste reactie. Ook premier Mark Rutte liet vrijdag nog weten dat Dijkhoff het volste recht op het wachtgeld had.

PvdA-Kamerleden Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen, die in het vorige kabinet ook minister waren, accepteerden het extra geld niet. Ook VVD-Kamerlid Mark Harbers, tot voor kort staatssecretaris voor Asiel, zag af van de regeling.

Reiskosten teruggestort

Dinsdag kwam Dijkhoff opnieuw in opspraak nadat HP De Tijd meldde dat hij onterecht een reiskostenvergoeding van 4.900 euro per jaar ontvangt. Ieder Kamerlid krijgt deze vergoeding. Omdat Dijkhoff als fractievoorzitter beschikt over een auto met chauffeur – die door de VVD-fractie wordt betaald – heeft hij geen extra reiskosten in Nederland en ontvangt hij dus jaarlijks 4.900 euro als vergoeding voor onkosten die hij niet maakt.

Dijkhoff dacht dat hij de reiskosten niet ontving, maar controleerde dat niet. Hij noemt dat zelf ‘stom’. Het geld heeft hij naar eigen zeggen inmiddels teruggestort.

In zijn verklaring schrijft Dijkhoff daarnaast dat hij nog steeds vindt dat hij recht heeft op de wachtgeldvergoeding, maar dat hij niet wil dat de VVD-fractie telkens wordt aangesproken op zijn keuze. ‘Ik sta nog steeds volledig achter de regeling en achter iedereen, in de landelijke, provinciale of lokale politiek, die op grond van die regeling ontvangt waar zij of hij voor heeft gewerkt.’ Hij gaat eerder ontvangen wachtgeld niet terugbetalen.

Lees ook dit uitgebreide interview met Klaas Dijkhoff:

‘Best ontspannen: geen linkse meerderheid’

Dijkhoff stort zijn uitkering daarom voortaan elke maand terug. De toelage stopzetten – wat de VVD-fractievoorzitter wil – is volgens de wet niet mogelijk. Als een ontvanger van wachtgeld vraagt om de uitkering stop te zetten, dan ziet hij volgens de wet af van het recht op de hele uitkering en moet hij al het ontvangen geld terug betalen, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag weten. Je kunt ook maandelijks de uitkering terugstorten en daarmee vervalt je recht op de uitkering niet.

Er ligt een voorstel om de wet te wijzigen zodat het mogelijk wordt de uitbetaling tijdelijk en voor een deel te stoppen.

Ook VVD-Kamerlid Arne Weverling laat via Twitter weten af  te zien van zijn wachtgeld. Weverling kreeg jaarlijks een toelage van 10.000 euro bovenop zijn salaris als Tweede Kamerlid, zodat hij er niet op achteruitging bij zijn overstap van het wethouderschap naar de Tweede Kamer. Maar die stort hij vanaf nu ook terug. ‘Dit om de discussie die vorige week is opgelaaid op inhoud te kunnen voeren.’

Partij verloor twee zetels

De wachtgeldkwestie zorgde voor kritiek bij de achterban van de VVD. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond verloor de partij door de wachtgeldkwestie twee zetels.

Wat vindt u? Is het goed dat Dijkhoff afziet van het wachtgeld? Of moet hij het gewoon houden en zich verantwoorden als hij erachter staat? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.