Stelling van de dag

‘Nederland moet geen drenkelingen gaan oppikken bij Libië’

27 januari 2020

D66 en ChristenUnie (CU) willen dat Nederland gaat meedoen met een militaire operatie voor de kust van Libië. De operatie moet mensensmokkel tegengaan, het wapenembargo bewaken en drenkelingen uit zee oppikken.

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Joël Voordewind (ChristenUnie) roepen minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) op om snel een coalitie van gelijkgezinde Europese landen te smeden en de missie te regelen.

Salvini maakt terecht einde aan EU-veerdienst voor Afrikanen, schreef Jelte Wiersma over operatie Sophia

Op een conferentie in Berlijn hebben meerdere landen op 19 januari afgesproken om de strijdende partijen geen militaire steun meer te verlenen en te werken aan een wapenembargo. De vraag is wie dat gaat handhaven.

Wapentoevoer aanpakken

Volgens D66 en ChristenUnie moet Nederland gaan helpen. Dat moet in de vorm van schepen, niet met militairen aan land, zeggen Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Joël Voordewind (ChristenUnie) tegen RTL Nieuws. ‘We moeten het vanuit de zee doen, zodat we wapens kunnen tegenhouden en de wapentoevoer opdroogt,’ aldus Voordewind.

Nederland is eerder actief geweest voor de kust van Libië in samenwerking met andere EU-landen. Maar die operatie, genaamd Sophia, werd in maart 2019 juist gestaakt omdat Italië de onophoudelijke stroom migranten beu was. D66 en CU willen nu dat de missie wordt hervat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Momenteel wordt het plan van de regeringspartijen niet gesteund door de VVD. Die partij wil eerst dat er een akkoord komt over het terugnemen van migranten, voordat het wil praten over meehelpen met het bewaken van de kust. ‘Zolang die afspraken er niet zijn, is het voor de VVD geen optie,’ zegt Kamerlid André Bosman.

Wat vindt u? Is het goed als Nederland gaat helpen met de handhaving van het wapenembargo? Of leidt dat alleen maar tot een nieuwe stroom migranten? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.