stijl

‘Gebrek aan subsidie’: gaat Fashion Week weg uit Amsterdam?

Door Elif Isitman - 13 januari 2015

De Amsterdam Fashion Week (AFW) wordt bedreigd door een gebrek aan gemeentelijke subsidie. Ook zouden buitenlandse Fashion Weeks het Nederlands talent en publiek wegkapen.

Dit zegt co-organisator Bart Maussen tegen Quote.

Maussen overweegt daarom de AFW te verplaatsen naar een andere stad of er helemaal mee te stoppen. Hij wijst hiermee direct met de vinger naar de gemeente Amsterdam: ‘Als er niet meer steun van de gemeente komt, is het einde oefening voor dit evenement in Amsterdam.’

Bedreiging

De organisatie wil steun van de gemeente, en ‘zou al blij zijn met twee ton’. Wanneer de gemeente niet thuis geeft, zullen randprogramma’s van het evenement geschrapt moeten worden. Maar verhuizen naar een andere stad – Rotterdam lijkt hierbij een voor de hand liggende concurrent voor de hoofdstad– of helemaal stoppen zijn ook opties, aldus Maussen.

Het vorige bestuur van Amsterdam wilde al helemaal niks van subsidie weten, zegt de Fashion Week-frontman. ‘Ga maar naar Rotterdam,’ kreeg hij toen naar eigen zeggen te horen. De nieuwe wethouder Kajsa Ollongren (D66) lijkt volgens hem echter positiever gestemd over steun aan de AFW.

‘Wake-up call’

Hij voelt zich vooral bedreigd door de grote Europese modesteden als Londen, Milaan en Parijs met hun grootschalige Fashion Weeks. In Londen wordt het evenement bijvoorbeeld al twee keer per jaar gehouden, in plaats van slechts één keer.

Schijnbaar hebben gemeentes in het buitenland minder moeite met het toekennen van subsidies voor mode-evenementen. Volgens Maussen lopen de subsidies daar ‘in de miljoenen’: ‘Zie dit als een wake-up call (…) buitenlandse Fashion Weeks kapen Nederlands modetalent voor onze neus weg door met een zak subsidie te rammelen.’

Op dit moment zit er volgens de directeur veel eigen geld in het evenement, maar is het lastig om het rond te blijven krijgen. De Amsterdam Fashion Week verkoopt voor het evenement tijdslots aan ontwerpers op de twee catwalks, een grote en een kleine, op het Westergasfabriek-terrein. Voor de prijs van een tijdslot is alles inbegrepen, de catwalk, personeel voor haar en make-up, catering, geluid en licht.

De Amsterdam Fashion Week is dit jaar van 16-26 januari en biedt onder meer shows aan van de Nederlandse ontwerpers Bas Kosters en Claes Iversen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.