stijl

Modeontwerper Frans Molenaar (74) overleden

Door Shari Deira - 12 januari 2015

Couturier Frans Molenaar is overleden nadat hij vorige maand van de trap viel. Bij de val in zijn huis in Amsterdam brak hij een paar ribben en een middenvoetsbeentje. Molenaar is 74 jaar geworden.

De persoonlijk assistent van Molenaar bevestigt tegenover De Telegraaf dat de modeontwerper vrijdag al is overleden.

Kwetsuren

Behalve gebroken ribben en een middenvoetsbeentje had Molenaar ‘waarschijnlijk nog meer inwendige kwetsuren opgelopen’. Hij werd opgenomen in het VU-ziekenhuis en daar verslechterde zijn gezondheidstoestand.

‘Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd,’ zegt zijn assistent Mirjam Bax tegen de krant. ‘Details wil ik niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld.’

Molenaar was een van de bekendste modeontwerpers van Nederland. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend, en in 1995 werd hij onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Bedrijfskleding

Molenaar ontwierp kleren voor verschillende bekende Nederlanders onder wie prinses Margriet, Neelie Kroes en Mies Bouwman, en hij maakte de bruidsjurk voor prinses Annette. In september zou hij zijn honderdste show geven, iets waar hij al een tijd naar uitkeek. Hij ging er tijdens de eerste dagen in het ziekenhuis van uit dat het gewoon kon doorgaan. ‘Een honderdste show is natuurlijk ook echt iets unieks. Welke couturier haalt dat?’ zegt Bax.

Behalve zogenoemde high fashion ontwierp Molenaar in 1970 ook bedrijfskleding voor de Haagse reinigingsdienst. Later volgden onder meer Fokker, het Rode Kruis, Albert Heijn en de postbodes. Vanaf 2009 sloeg hij de handen ineen met C&A, om betaalbare mode te maken.

Molenaar ontwierp verder ook glaswerk, fietsen, brillen, auto’s, een verflijn en urnen. ‘Eenvoud en tijdloosheid. De kunst van het weglaten, dat is mijn uitgangspunt en mijn visie,’ zei Molenaar over zijn stijl.

Een door Molenaar ontworpen lijn fauteuils (foto: ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.