stijl

Omstreden selfie: miss Libanon onder vuur om foto met miss Israël

Door Shari Deira - 18 januari 2015

Achter wat lijkt op een onschuldige selfie van vier mooie jonge vrouwen, gaat heel wat meer schuil. Miss Libanon staat op de foto met miss Israël, iets wat de Libanese schone in haar thuisland niet in dank wordt afgenomen.

De missen zijn in Miami, waar op 25 januari miss Universe zal worden gekozen. De Israëlische miss Doron Matalon zette de foto met vier andere missen op haar Facebook en bracht zo miss Libanon Saly Greige in de problemen.

Vijanden

De Libanese televisiezender Al Jadeed zag de foto en vond dat Greige beter had moeten opletten. Aangezien haar hobby lezen zou zijn, had Greige moeten weten dat Israël en Libanon vijanden zijn, luidde het commentaar van de zender.

De foto verspreidde zich snel via sociale media en sommigen vonden zelfs dat Greige haar titel moest kwijtraken. Greige haastte zich om op Facebook tekst en uitleg te geven over waarom zij met miss Israël op de foto staat.

Ze zou niet bewust een foto hebben gemaakt met haar Israëlische tegenstander, er zou sprake zijn van een photobomb. Greige wilde een foto maken met miss Japan en miss Slovenië en miss Israël zou er zelf bij zijn gekropen.

Steun

Verder zegt Greige dat ze vanaf het begin van de missverkiezing heel voorzichtig is geweest om foto’s en gesprekken met miss Israël te vermijden. Greige hoopt dat zij nog steeds de steun heeft van de Libanese bevolking.

Matalon biedt geen excuses aan voor het maken van de foto. Ze zegt op Facebook dat de ophef haar niet verrast, maar haar wel ‘verdrietig’ maakt. Ook zegt de Israëlische miss dat ze hoopt dat de vijandigheid kan worden vergeten voor de drie weken van de miss Universe-verkiezing, ‘zodat we meisjes van over de hele wereld kunnen ontmoeten, en ook uit onze buurlanden’.

Israël en Libanon zijn sinds de oorlog in 2006 officieel nog in staat van oorlog met elkaar, maar het is relatief rustig aan de grens tussen de twee landen. Libanezen die naar Israël willen reizen, riskeren een gevangenisstraf en de verkoop van Israëlische producten is verboden in Libanon, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.