stijl

Schoonheid is ook niet alles: de verrassende keerzijde

Door Laura van Dijk - 13 februari 2015

Een goed uiterlijk kan veel voordelen opleveren: gratis drankjes in de kroeg, worden voorgelaten in een rij en vooral veel bewondering. Toch is een ‘knap koppie’ niet altijd een zegen. Er komen ook onverwachte nadelen bij kijken.

Dat schrijft BBC op basis van sociaalpsychologisch onderzoek door de University of North Carolina.

We schrijven iemand met schoonheid onbewust meer goede eigenschappen toe. Als iemand mooi is, zal diegene ook wel aardig en behulpzaam zijn, denken onze hersenen. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat leraren hun leerlingen die er goed uitzien, hogere cijfers geven, omdat ze deze als intelligenter beschouwen.

Verontrustend

Het Sociaal Cultureel Planbureau deed eenzelfde ontdekking: ‘veel esthetisch kapitaal’ zorgt voor een 20 procent hogere kans om te worden uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Mooie mensen verdienen vervolgens ook nog eens meer. Maar waar knappe mannen als betere leiders worden gezien, heeft uiterlijk soms een nadelig effect voor mooie vrouwen bij het bemachtigen van een baan.

Impliciete vooroordelen zorgen bijvoorbeeld dat aantrekkelijke vrouwen minder geschikt lijken voor een baan op hoog niveau. Daarnaast lopen knappe mensen vaak tegen jaloezie aan. Personen van hetzelfde geslacht vinden personen die zij als mooier dan henzelf beschouwen, minder snel aardig.

Barrière

Verontrustender is het effect van uiterlijk op de medische hulp die patiënten ontvangen. Schoonheid wordt geassocieerd met gezondheid, waardoor knappe mensen minder snel serieus worden genomen bij de huisarts. Maar ook wanneer patiënten worden behandeld voor een ziekte, hebben dokters de neiging om beter te zorgen voor minder mooie mensen.

In de ‘bel van schoonheid’ kan het daarnaast erg eenzaam zijn. Op straat zijn mensen bijvoorbeeld geneigd meer ruimte te maken voor aantrekkelijke personen, bleek uit een onderzoek uit 1975. ‘Anderen kunnen een barrière voelen om een knap persoon te benaderen,’ zegt sociaalpsycholoog Tonya Frevert die het onderzoek tot stand bracht.

Als een knap persoon vervolgens klaagt over al die nadelen, is onbegrip de enige reactie. Dat een goed uiterlijk vaak ook foute mannen aantrekt, ongelukken niet buiten de deur houdt en niet gelukkiger maakt, wordt voor het gemak vergeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.