stijl

Extreem dunne modellen binnenkort verleden tijd in Frankrijk?

Door Laura van Dijk - 17 maart 2015

Italië, Israël en Spanje gingen het modebewuste Frankrijk voor: in begin 2013 verboden die landen al ongezond dunne modellen op de catwalk of in reclamecampagnes. De Franse regering zal binnenkort waarschijnlijk een wet aannemen die ook in het belangrijke mode-land de ongezonde traditie uitbant.

‘Het is belangrijk voor fashion modellen om goed te eten en goed voor hun gezondheid te zorgen, in het bijzonder voor jonge vrouwen die modellen als stijlicoon zien,’ zei de Franse minister van Gezondheid Marisol Touraine maandag tegen BFM TV.

Maatstaf

Met het wetsvoorstel probeert Frankrijk het anorexiaprobleem op te lossen. Veel van de gevallen worden vermoedelijk veroorzaakt door de beeldvorming in de modewereld, waar ‘extreem dun’ de maatstaf is. Vooral in de puberteit belemmert een ongezonde leefstijl de ontwikkeling van het lichaam. In Frankrijk lijden op dit moment 40.000 mensen aan de ziekte, waarvan 90 procent tieners is.

Scouts en modellenbureaus kunnen door de nieuwe wet een gevangenisstraf of fikse boete krijgen, wanneer zij toch een ongezond dun model inhuren. De wet in Frankrijk – waar de mode- en luxe industrie tientallen miljarden waard is – kan een aardverschuiving binnen de modewereld veroorzaken. Op dit moment is ‘Parijs-slank’ vaak de maatstaf voor modellen die groot willen worden in de modewereld.

http://www.youtube.com/watch?v=Xo3ddpNLnYs

Afdwingen

Frans politicus en neuroloog Olivier Veran is de initiatiefnemer van de wet. ‘We kunnen niet toestaan ondervoeding te promoten en mensen te gebruiken die hun eigen gezondheid in gevaar brengen,’ zei hij tegen de Franse krant Le Parisien. ‘Een gezond BMI moet worden afgedwongen. Websites die jonge vrouwen aansporen om gewicht te verliezen moeten ook worden verboden.’

In Italië hebben modellen bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring nodig als zij in het land werken. In Spanje is een soortgelijke maatregel van kracht: om met een modeshow in Madrid te mogen meelopen moeten de modellen een gezond BMI hebben.

Ondervoeding

Sinds 2013 is ook het grote modeketen H&M afgestapt van extreem dunne modellen. Directeur Karl-Johan Persson geeft toe dat H&M in het verleden te dunne modellen gebruikte. Hij noemt dat ‘niet oké’ en zegt dat een groot bedrijf als het zijne een ‘enorme verantwoordelijkheid’ heeft.

In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, wordt een BMI van 18,5 als gezond ervaren. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de grens op een BMI van 18 gezet, daaronder spreken ze van lichte ondervoeding. Bij een BMI lager dan 17 is er sprake van ernstige ondervoeding, een BMI van 16 betekent hongersnood.

‘Een gemiddeld model heeft een BMI van 16. Al jarenlang daalt dit gemiddelde,’ vertelt Frédéric Godart, onderzoeker bij onderzoeksinstituut INSEAD tegen Europe 1.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.