stijl

Hoe kunt u echt niet naar een sollicitatiegesprek? Acht don’ts

Door Laura van Dijk - 13 maart 2015

Vieze nagels, witte sokken of een gekreukte blouse kunnen de valkuilen zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Met deze tips gaat u nooit meer de fout in: de juiste kleding en een nette persoonlijke verzorging zijn immers net zo belangrijk als een goede inhoudelijke voorbereiding.

Om de juiste kleding te kunnen kiezen, is het belangrijk om eerst na te gaan bij wat voor soort bedrijf u gaat solliciteren. Voor een postbode- of bouwvakkersfunctie is ‘net in het pak’ met een stropdas wat overdreven. En voor bijvoorbeeld een bijbaantje in een supermarkt volstaat een nette spijkerbroek met een nette blouse.

Een verzorgde uitstraling is altijd heel belangrijk, maar toch kan het lastig zijn om precies goed voor de dag te komen. In het algemeen geldt: beter te formeel dan te informeel. Elsevier.nl zette acht valkuilen op een rij.

1. Ga niet als ‘begrafenisondernemer’

Tenzij u solliciteert voor de functie natuurlijk. Met donkere kleuren is in principe niets mis – dit staat juist professioneel – maar volledig in het zwart is wat teveel van het goede. Met een gekleurde blouse voegt u juist een persoonlijke tint toe aan de outfit. Een blauw overhemd onder een (donker-)grijs pak straalt bijvoorbeeld wijsheid, zakelijkheid, loyaliteit en geloofwaardigheid uit, volgens het advies van Schulte herenmode.

Ook rood, bruin, wit en groen vallen onder de ‘redelijk veilige’ kleurkeuzes. Felle kleuren kunt u echter beter in de kast laten hangen. Kleuren als paars en oranje kunnen ongewenste associaties als impulsiviteit oproepen. Bedenk wel: als u solliciteert voor een creatief beroep, kunt u juist voordeel halen uit het showen van uw persoonlijke stijl.

2. Scheerbeurt? Niet vlak voor een sollicitatie

Zorg dat u er verzorgd uitziet. Niet alleen kleding, maar ook uw gezicht, handen en kapsel trekken de aandacht. Voor mannen is het dus belangrijk om netjes geschoren voor de dag te komen. Let wel op: doe dit niet vlak van tevoren, want met kleine scheerwondjes doet u de goede indruk teniet.

Verzorg ook uw handen en nagels: uw gesprekspartner hoeft niet te weten dat u afgelopen weekend het huis heeft geschilderd of de tuin een grote beurt heeft gegeven. Hetzelfde geldt voor half afgebladderde nagellak: een detail dat eenvoudig wordt vergeten, maar het ziet er hartstikke onverzorgd uit. Kiest u als vrouw toch voor nagellak? Vermijdt u dan felle kleuren.

3. ‘Uit de verkleedkist’

Het lijkt een open deur, maar vaak gaat het mis: draag passende kleding. Een net (mantel)pak dat vijf jaar ongedragen in de kast heeft gehangen voor een volgend sollicitatiegesprek, kan gemakkelijk een maatje – of twee – te klein zijn. Te strakke of juist te wijde kleding leidt af.

Hetzelfde geldt voor kleding met gaten, vlekken of kreukels. Let ook op de zichtbaarheid van uw ondergoed: gekleurde bh-bandjes staan niet echt professioneel. Kies daarom altijd ruim van tevoren uw sollicitatie-kleding uit. Dat voorkomt onverwachte verrassingen en scheelt stress – het gesprek zelf is al spannend genoeg.

4. Een plastic tas is voor de boodschappen

Neem een nette, bijpassende tas mee voor eventuele papieren. Voor de meeste vrouwen zal dit geen probleem zijn, maar sommige mannen proberen in het dagelijks leven nog weg te komen met een rugzak, een plastic zak of zelfs zonder tas. Dit geeft geen professionele uitstraling in combinatie met uw jasje-dasje.

5. Blote huid is amateuristisch

Zelfs als het hartje zomer is, geldt: laat zo min mogelijk blote huid zien. Decolletés en blote benen zijn natuurlijk uit den boze, draag altijd een panty. Maar zorg als vrouw ook dat uw rok niet te kort is en benadruk uw vrouwelijke vormen niet teveel. U wilt aangenomen worden om uw kwaliteiten en geen vooroordelen over vrouwen op de werkvloer onderschrijven. Draag daarom ook geen doorschijnende kleding of schoenen waarbij uw tenen te zien zijn.

6. Trek niet de aandacht van het héle kantoor

‘Vermijd alles dat afleidt van een professioneel voorkomen,’ is regel één volgens de Sollicitatiedokter als het om kledingadvies gaat. Dat betekent dus ook dat u niet teveel make-up moet gebruiken, een natuurlijke look is het beste. Ook zijn een grote hoeveelheid sieraden af te raden, met name rinkelende armbanden zijn ontzettend storend tijdens een gesprek.

7. Let op de kleur van uw sokken

Het lijkt een klein detail, maar met witte sportsokken onder een pak, maakt u een enorme blunder. Let daarom op de kleur van uw sokken. Onder een pak draagt u bij voorkeur zwart. Daarnaast is het belangrijk om de kleur van uw schoenen met de kleur van uw riem te matchen. De kleur van uw stropdas kunt u daar eventueel ook op afstemmen, maar dit is niet noodzakelijk.

Voor de kledingkeuze van vrouwen gelden dezelfde richtlijnen: het moet geen samenraapsel van verschillende kleuren worden. Daarom is het aan te raden een kleur in twee of drie kledingstukken te laten terugkomen. Match bijvoorbeeld de kleur van uw jasje met uw schoenen of uw rok met uw jasje. Op die manier wordt de outfit één geheel, wat voor minder afleiding en een professionele uitstraling zorgt.

Vermijd wel dat u geheel in één kleur bent gekleed, zoals de ‘begrafenisondernemer’. Probeer desnoods donkere en lichte tinten van een kleur af te wisselen.

8. Vergas uw gesprekspartner niet

Hoewel u met een lekker luchtje een goede indruk kunt maken, moet u deze met mate opspuiten. Niemand wordt er blij van om in een enorme wolk van parfum of aftershave een serieus gesprek te voeren. Bovendien creëert geur een sterke herinnering: op die manier wordt u sneller als ‘ongeschikt’ bestempeld, hoe goed uw verhaal ook is.

Besteedt ook wat aandacht aan de juiste geur. Een avondgeur is te ‘sexy’ voor een sollicitatiegesprek, terwijl een hele fruitige geur onprofessioneel kan overkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.