stijl

Michelle Obama karakter Planet of the Apes? Presentator ontslagen

Door Shari Deira - 13 maart 2015

Een presentator van de Spaans-Amerikaanse televisiezender Univision is ontslagen nadat hij first lady Michelle Obama beledigde. Rodner Figueroa zei tijdens zijn programma dat Michelle Obama eruit zag als een karakter uit Planet of the Apes.

Figueroa presenteerde het populaire programma El Gordo y La Flaca over mode en entertainment op de Spaanstalige zender, maar daaraan is nu een eind gekomen.

Kritiek

Woensdag besprak Figueroa in zijn programma het werk van visagisten, die de look van beroemdheden hadden nagemaakt. Een visagist had zijn model opgemaakt als Michelle Obama. ‘Kijk, je weet dat Michelle Obama eruit ziet als een karakter van de film The Planet of the Apes,’ zei de presentator in het Spaans.

Zo’n opmerking leidt in de Verenigde Staten snel tot kritiek en beschuldigingen van racisme. Andere presentatoren van het programma vroegen nog wat Figueroa precies zei, waarna hij benadrukte: ‘Het is waar.’

Univision zegt Figueroa na de uitzending onmiddellijk te hebben ontslagen. ‘Rodner Figueroa heeft opmerkingen gemaakt over first lady Michelle Obama die verwerpelijk waren, en op geen enkele manier Univisions visie of waarden vertegenwoordigen.’

De zender heeft contact opgenomen met het Witte Huis om de Obama’s op de hoogte te stellen van de gebeurtenissen.

Racist

Rodner Figueroa werkte al zeventien jaar voor de Spaanstalige zender en heeft zelfs een Grammy gewonnen. In een brief, die is gepubliceerd in The Huffington Post, heeft hij zijn ‘welgemeende excuses’ aangeboden aan de presidentsvrouw. Figueroa zegt dat hij ‘verkeerd is begrepen’.

‘Ik wil duidelijk maken dat ik geen racist ben. Mijn opmerking was niet bedoeld voor u, maar voor de visagist die uw look wilde creëren, die veel te wensen overliet. De hele video laat de context zien,’ schrijft Figueroa. Hij haalt ook uit naar zijn oude werkgever, die hem ‘publiekelijk’ zou ‘vernederen’.

‘Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn misstap, maar ik kan niet accepteren dat ik racist wordt genoemd en dat ik zo word weggezet.’ In zijn brief benadrukt de presentator ook dat hij zelf uit een gemengde familie komt.

‘Ik kom uit een gemengde latino-familie, met familieleden zoals mijn vader, die afro-latino is. Verder ben ik de eerste presentator op de Spaanstalige televisie die openlijk homo is en ik heb gestreden voor minderheden, die net als ik zijn gediscrimineerd.’ De Obama’s hebben niet gereageerd op alle commotie die is ontstaan over de opmerking van Figueroa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.