stijl

Strak, normaal of wijd: alle kanten op met jeans

Door John de Greef - 27 maart 2015

De spijkerbroek kent veel verschijningsvormen: strak, normaal, wijd. Ook op de catwalk waren veel variaties met blue denim te zien.

Jeans! Dat was het antwoord van modeontwerper Yves Saint Laurent (1936-2008) op de vraag wat hij nou echt graag op zijn creatieve conto had willen schrijven. Maar blue denim laat zich door niemand claimen.

De Amerikaanse spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss & Co. heeft, met een lange geschiedenis die teruggaat tot de stoere en solide broeken van Amerikaanse pioniers en goudzoekers, wellicht de beste papieren om authenticiteit op te eisen.

Levi’s werd in 1853 officieel opgericht en ontving twintig jaar later een patent op de stoere werkbroeken in denim, verstevigd met spijkers. Het beroemdste jeansmodel is de Levi’s 501. Die geldt als de origineelste spijkerbroek met allerlei details die aan het verleden herinneren.

Maar de huidige jeans kent vele verschijningvormen. Het lijkt wel of er zelfs een zekere stuurloosheid heerst. Van skinny (huidstrak) tot boyfriend jeans (zo ruim dat de broek geleend lijkt van de grotere vriend) zijn de modellen voor vrouwen. Ook bij mannen is er veel afwisseling in vorm en model, maar bij jongeren overheerst de tendens naar slank of zelfs skinny.

Gedragen

Nog wel, want volgens de denimkenners gaan we binnenkort wijdere broeken weer veel aantrekkelijker vinden. Levi’s speelt in op de huidige, gevarieerde trend met een aangepaste broek voor man en vrouw: de Levi’s 501 CT. De C en T staan voor customized en tapered. Customized betekent in dit geval dat de broek in nieuwe staat al een gedragen uiterlijk – van een beetje verbleekt tot al flink versleten – heeft. En tapered betekent dat de originele rechte pijp van de 501 naar beneden toe smaller is ingestikt, iets wat sommige dragers zelf deden met hun denimbroek.

De Levi’s 501 CT wordt deze lente aangeprezen als de broek die op drie verschillende wijzen te dragen is: strak, normaal of wijd. Dat klopt niet helemaal. Wat Levi’s bedoelt, is dat u behalve in uw gewone maat (klassieke pasvorm of in jeans-taal: true-to-size) de broek bewust ook een maat te klein (down-sized) of een maat te groot (up-sized) kunt kopen.

Jeansstijl

Modeontwerpers van naam geloven ook duidelijk in vele variaties met blue denim. Voor zowel vrouwen als mannen werden in de internationale modesteden op de catwalk voor deze zomer allerlei ontwerpen in jeans getoond, terwijl dat materiaal de laatste jaren niet of nauwelijks werd gebruikt.
Prada presenteerde in Milaan zelfs een groot deel van de collectie in jeansstijl. Naast denimbroeken en -jasjes waren ook allerlei andere ontwerpen versierd met de kenmerkende contraststiksels van de oorspronkelijke jeansbroek en het jeansjack. Voor de Burberry-show in Londen was het klassieke jeansjack voor vrouwen getailleerd of verkort, en kreeg het ook bontgarneringen of opgestikte, kleurige lapjes.

Tommy Hilfiger in New York liet heel veel  jeanslapjes aan elkaar stikken tot een patchworkstof voor lange en ultrakorte broeken. En in Parijs viel denim op bij zowel Stella McCartney als bij Kenzo als materiaal (donker of gebleekt) voor lange, wijde rokken en voor mannen zelfs jassen.

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

De Levi’s 501 CT en bontrandje aan Burberry-jeansjack

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.