stijl

Wild, strak, romantisch: ideeën van topontwerpers in eigen tuin

Door Irene Start - 20 maart 2015

Een moerastuin of juist stoer en stenig, een fraaie waterpartij of een ‘wilde’ tuin bedoeld om bijen en vlinders aan te trekken: met een beetje voorbereiding kan iedereen zijn eigen buitenparadijs realiseren.

De hedendaagse tuin is niet langer alleen geïnspireerd op de Franse baroktuin of een tuin in Engelse landschapsstijl. Integendeel, topontwerpers kiezen zelf voor behoorlijk wat variatie, zo blijkt uit het boek 12 tuinen, dat onlangs bij Uitgeverij Blauwdruk verscheen.

Daarin leggen twaalf Nederlandse tuinarchitecten als Luc Engelhard, Martin Veltkamp, Piet Oudolf en Ank Bleeker de ideeën achter hun werk uit.

Hip

De projecten vallen uiteen in verschillende categorieën: de tuin als verlengde huiskamer of de strakke, minimalistische tuin. De romantisch-klassieke tuin met taxushagen die verwijzen naar de rijke tuintraditie van de huizen aan de Vecht, is terug van nooit weggeweest.

Het minst onderhoudsintensief is de ‘wilde’ natuurtuin vol groene bladplanten waarin de tuinliefhebber de natuur meer haar gang laat gaan. Hip is een integratie van een moes- en een siertuin, het mengen van eetbare planten (fruit en kruiden) met ‘gewone’ tuinplanten.

Hoe groot of klein uw buitenruimte ook is, en welke categorie u ook prefereert, er is altijd een oplossing. Als de ingrediënten maar goed zijn samengesteld, werkt een tuin als een symfonie, zo beweren althans de ontwerpers.

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.