stijl

De voorjaarstrend voor man en vrouw: smetteloos witte sneakers

Door John de Greef - 07 april 2015

Sneakers en tal van klassieke platte schoenen stralen overtuigend wit. Ze hebben een sportieve, maar vooral swingende oorsprong.

Je hoort het niet vaak meer. En misschien maar goed ook. Want het Duitse Schuhlied heeft precies die combinatie van aantrekkingskracht én stompzinnigheid waardoor het uren in het hoofd blijft hangen.

Met dat Schuhlied bezong Friedrich Hlawatsch in 1979 zijn grote vreugde om als jongetje nieuwe schoenen te hebben. Niet zo maar schoenen waarmee hij kon rennen, lopen en dansen. Maar witte schoenen. Mooi wit! Een betrekkelijk nieuw fenomeen in de jaren zeventig in Europa. Tot dan waren eigenlijk alleen gymschoenen wit, inclusief de verplichte (gebroken) witte zool om vooral geen strepen achter te laten op de gymzaalvloer.

Elite

Maar een enkeling met belangstelling voor Amerikaanse populaire muziek en jongerencultuur in Nederland had al eerder witte of beige schoenen aangetrokken: blanke schoenen voortgekomen uit de tennissport en vaak uitgevoerd in nubuck of buck, een fluweelachtige leersoort die op suède lijkt.

Ze werden al zo’n halve eeuw gedragen door jongeren, vooral studenten uit de Amerikaanse elite. In het rock-‘n-roll-tijdperk werden ze in bredere kring echt populair. De vriendelijk ogende zanger Pat Boone kreeg in de jaren vijftig de bijnaam The Kid in the White Buck Shoes, te danken aan zijn gelijknamige liedje uit 1956. Uiteraard droeg hij zelf ook van die witte nubuck-schoenen.

Sneakers

De witte sport- en andere schoenen die dit voorjaar een forse opmars maken en die vorig jaar vooral door ontwerpers van mannenmode opvallend eensgezind op de catwalk werden getoond, danken we aan alweer een muzikale generatie: hiphoppers en rappers kleden zich al jaren in liefst smetteloze en dure sportkleren. En witte sneakers – houd ze maar eens schoon – zijn natuurlijk het toonbeeld van casual luxe.

De prijzen variëren, maar vooral dure exemplaren (soms 500 euro of meer en uiteraard met merknaam) zijn populair. Klein voordeeltje: modekenners vinden dat ze bijna bij elke outfit passen, voor alle leeftijden en voor man en vrouw.

Dior-sneakers voor de zomer, en witte sneakers als sportief contrast

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.