stijl

Koningsdag in nieuwe stijl: vijf uittips

Door Anne Vader - 24 april 2015

Een primeur: dit jaar viert Nederland voor het eerst Koningsdag op 27 april – in nieuwe stijl. Meer dan zestig jaar lang was 30 april de dag dat de vorstin haar verjaardag vierde. Wat is er zoal te beleven?

Elsevier.nl zet vier uittips voor u op een rij.

1. Vrijmarkt

Wat zou Koningsdag zijn zonder straten met kleedjes vol spullen van de rommelzolder? De vrijmarkt is voor veel gezinnen een gezellig uitstapje. Voor mensen die van hun oude spullen af willen valt er best wat te verdienen. Volgens ING hielden verkopers in 2013 gemiddeld ruim 90 euro over aan de vrijmarkt.

Amsterdam claimt een van de grootste vlooienmarkten ter wereld te hebben. Voor zuiderlingen is Roermond de place to be: in de Limburgse stad heeft met ruim vierhonderd kramen de grootste vrijmarkt van Zuid-Nederland plaats.

2. Grote steden

Traditiegetrouw pakken Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven groots uit op Koningsdag. De vijf grote steden organiseren allemaal een Koningsnacht. Verder zijn er natuurlijk optredens van artiesten en dj’s. In diverse steden, waaronder Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Apeldoorn en Arnhem, sluiten Koningsdag af met een vuurwerkshow.

Wilt u liever een alternatieve Koningsdag? Maak dan een rondvaart, rondrit met een historische trams of wandeling langs paleizen en monumenten met een gids in Den Haag.

3. Dordrecht

Wie een glimp van de jarige Koning wil opvangen, moet dit jaar in Dordrecht zijn. Van 11.00 uur tot 13.15 uur is de koninklijke familie te gast in de stad. Dordrecht biedt de Oranjes een gevarieerd programma: van een grande parade (feestelijke optocht op het water), Bachmuziek en Dordtse streekproducten tot dans en hiphop.

Na het officiële programma met koning Willem-Alexander en zijn gevolg, is er een aantal muzikale activiteiten in de binnenstad – van dancetour tot klassieke concerten in kerken.

4. Natuur

Geen zin in drukte? Geniet u liever van de natuur? Dan is het Tulpenfestival een aanrader. In de Noordoostpolder is een honderd kilometer lange route uitgezet langs de bloeiende bollenvelden. Ook zijn er speciale fietsroutes en wandeltochten door het gebied. In het dorpje Creil, waar de route langs komt, is een Tulpenshowtuin met meer dan tweeduizend soorten tulpen.

De Keukenhof in Lisse is nog tot en met 17 mei open. Het bloemenpark staat dit jaar in het teken van Vincent van Gogh, vanwege de 125ste sterfdag van de schilder.

5. Spel

In heel Nederland zijn oud Hollandse spelletjes te doen: Rijkswijk, Amersfoort en Groningen. Sommige plaatsen pakken het origineler aan: in het Gelderse Heerewaarden kunnen inwoners hun kookkunsten laten zien. Bij het event ‘Heel Heerewaarden Bakt‘, een variant op tv-programma Heel Holland Bakt, kunnen zij zelfgebakken taarten en cupcakes inleveren. Een deskundige jury zal de baksels beoordelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.