stijl

Meubelmaker Te Lintelo: ‘Italianen maken het net iets mooier’

Door Irene Start - 09 april 2015

Linteloo is een oer-Hollands merk, maar oprichter Jan te Lintelo (61) laat 90 procent van zijn meubelen maken in Meda, Italië.

Haaksbergen

‘Mijn liefde voor interieur begon in Haaksbergen. Mijn ouders hadden een meubelzaak en daarin hielp ik met de verkoop en met etaleren. Toen was het: driezitsbank-salontafel-kroonluchter, en dat set na set. Ik maakte het creatiever.’

Pastoe

‘Ik heb eerst de verpleging gedaan, en was hospik tijdens mijn diensttijd. Daarna maakte ik een switch en deed de opleiding meubilerings- en houtbedrijf. Tegelijk had ik een baan bij de interieurwinkel Topform in Den Haag. De directeur daarvan vertrok naar meubelmerk Pastoe, ik ging mee en klom op als exportmanager. Toen begon het reizen. Ik had het geluk dat we met de A’dammer-kastjes begonnen. Mensen vonden het eigentijds, een kast met geribbeld kunststof rolluik, in één kleur gespoten.’

Tutmodelletje

‘Tussen mijn 36ste en mijn 39ste was ik commercieel directeur bij meubelmerk Gelderland. Ik had een mooi huis, fantastische baan, een goed inkomen. Maar gelukkig was ik niet. Toen besloot ik voor mezelf te beginnen. Het eerste jaar was lastig. Maar we hadden al snel een collectie. Ik was met Lars, mijn levenspartner en de latere financiële man van Linteloo, in New York en zag daar een klassieke bank met krularmen en losse hoezen. Toen dacht ik: dat is het. Ik ga niet zo’n tutmodelletje maken, maar iets groots. Dat was het begin van het succes, de Easy Living is een van onze klassiekers, samen met de VNU-tafel van Henk Vos.’

Familie Vos

‘Ik werk veel met Nederlandse ontwerpers; Jan des Bouvrie bijvoorbeeld, en Roderick Vos. Ik ken Roderick al van jongs af aan, net als zijn broer Bart. Hun vader Henk Vos werkte al met mij. Roderick geef ik geen opdracht; hij is op zijn best als hij mij kan verrassen en hij doet dat keer op keer; met de tafel Isola, of met het nieuwe tafeltje Hexagon, van terrazzo waarvan vroeger aanrechten werden gemaakt.’

Piet Boon

‘We produceren en vertegenwoordigen sinds kort de Piet Boon-collectie. Piet is een ster, doet nu appartementen in Kuala Lumpur en New York. In het showappartement in Kuala Lumpur komen meubelen uit de collectie die wij produceren; die willen kopers natuurlijk hebben. In New York richten we een showroom in op Wall Street die opent in mei. Zo klettert het door.’

Uitdaging

‘Als ik in Nederland met een beetje een ingewikkeld product kom, zeggen ze: nee, dat kunnen we niet. In Italië zeggen ze: dat is een uitdaging. Als ik met een bank kom en ik wil het onderstel verbronsd, dan komt in Italië in tien minuten een man in een stofjas met vijf stalen verbronsd aanzetten.’

Meda

‘In Meda, tussen Como en Milaan, heb je familiebedrijven met een maaktraditie die daar vaak nog iets slims aan hebben toegevoegd. Een Nederlandse fabrikant voert een ontwerp precies zo uit als op de tekening, of nog iets strakker. Een Italiaan zegt: “Ik maak dit wat ronder, dan bolt het dons mooier op. Vind je dat goed?” Ze zijn kundig, en trots op wat ze maken.’

Kijken

‘Zestien jaar geleden zijn we op vakantie in Zuid-Afrika beland. In Kaapstad hebben we een stukje grond gekocht en er een huis op gebouwd. Onze buurman in Zuid-Afrika heeft daar elf meubelzaken, hij produceert in licentie voor ons. Wat hierna? Waarom niet de Verenigde Staten? Ook daar hebben ze een industrie, en zijn er zat handjes.’

Salone del Mobile 2015

‘We hebben sinds 2009 een permanente showroom in Milaan, aan de Via Tortona 37. Tijdens de grote meubelbeurs Salone del Mobile in april laten we de nieuwe collectie zien, van Sjoerd Vroonland, Paola Navone, Roderick Vos en Marcel Wolterinck. Dit jaar is het thema “Delicatessen” en draait alles om eten. Dat brengt mensen samen.’

Elsevier nummer 16, 19 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.