stijl

Paasbrunch: vier tips voor een alternatief eiergerecht

Door Anne Vader - 03 april 2015

32 miljoen eieren verorberen Nederlanders dit paasweekeinde met elkaar. Bij het ontbijt of de brunch ontbreken eieren op tafel vaak niet. Maar hoe serveer je het ei anders dan in een dopje zonder daarvoor uren in de keuken te hoeven staan?

Elsevier.nl zet vier eenvoudige, smaakvolle recepten op een rij.

1. Eiermuffins

Bij muffins denk je al snel aan een vulling met mierzoete marsepein of donkere chocoladebrokjes. Maar het kan ook gezond. Probeer met Pasen eens een muffin met ei en groente, volgens het recept van Lindsay’s Cooking.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bedek de muffinvormpjes met plakjes spek. Klop – voor zes muffins – vier eieren in een kom en voeg flink wat peper en zout en één theelepel kerriepoeder toe. Voeg ook een scheutje room (of melk) toe.

Snijd twee lente-uitjes in ringen en roer deze met een handje geraspte kaas door het eimengsel. Voeg naar smaak gerookte kip, zalm of groente toe.

Verdeel het mengsel over de bakjes en zet de vorm vijftien minuten in de oven.

2. Eiersalade

Zin in een eiersalade, maar niet in de salade uit de supermarkt? Ga dan zelf eens aan de slag met dit recept van Lekker Tafelen. In een kwartier heb je een heerlijke salade op tafel staan. Altijd lekker op een toastje of op (stok)brood.

Kook acht eieren hard, pel ze en snijd ze in parten. Doe ze in een kom en voeg vijf eetlepels vers gehakte bieslook en 100 gram rode uit toe.

Klop in een andere kom één deciliter mayonaise, vier eetlepels zure room en vier eetlepels Dijonmosterd door elkaar. Giet het mengsel in de kom met eieren, bieslook en ui.

Meng alles door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe.

3. Eierpotjes

Origineler dan het ei in een dopje is ongetwijfeld het ei in een potje. Ofwel, het klassieke Franse gerecht oeufs en cocotte. Op het basisrecept kun je overigens eindeloos variëren met je favoriete ingrediënten. Neem bijvoorbeeld de gerookte zalm, volgens het recept van Delicious Magazine.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaaltjes (150 milliliter inhoud) goed in met boter. Meng – voor vier personen – vijftig gram fijngesneden gerookte zalm met twee eetlepels crème fraîche en één eetlepel fijngesneden bieslook.

Breek boven elk schaaltje een ei en bestrooi deze met zout en peper.

Zet de ovenschaaltjes in een braadslee of diep bakblik en vul deze met kokend water zodat de bakjes tot de helft onderstaan. Laat de eieren in acht tot tien minuten garen (voor zachte dooier) of langer als u ze verder wilt laten stollen.

Dek ze eventueel af met aluminiumfolie, zodat ze niet uitdrogen.

4. Ei in een broodje

Behalve ernaast en erop is ei ook lekker ín een broodje. Ook hiervoor geldt: probeer het uit met de groente die u lekker vindt. Dit recept van Brenda kookt met tomaat, spinazie, champignons en kaas is in ieder geval aan te bevelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Voor vier personen neemt u vier pistoletjes. Hol deze voorzichtig uit, zodat de buitenkant van de broodjes heel blijft. Smeer de binnenkant in met boter en bestrooi ze met peper en zout.

Snijd drie champignons in plakjes en zes cherrytomaatjes in vieren. Leg in elk broodje een paar plakjes champignon, drie stukjes tomaat, drie blaadjes spinazie en een plakje kaas.

Breek vervolgens boven elk broodje een ei. Verdeel daarbovenop de overige groente. Strooi eventueel nog wat peper en zout over de pistoletjes.

Bak de broodjes tien tot twaalf minuten in de oven. Bedek ze daarna losjes met aluminiumfolie en bak ze af in twintig tot 25 minuten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.