stijl

Barbecue: vijf smaakvolle alternatieven voor het stokje saté

Door Nina Bogosavac - 15 juni 2015

Geen inspiratie meer voor de barbecue? Elsevier selecteerde vijf smaakvolle rijgstokjes die een toevoeging zijn aan uw zomerrecepten-repertoire, allen binnen 35 minuten op tafel.

Sardientjes in wijnbladeren

Bereidingstijd 25 minuten

Voor vier personen
16 sardientjes, 32 wijnbladeren, 16 takjes rozemarijn, 3 eetlepels olijfolie

1. Haal de ingewanden uit de sardientjes, was ze en wrijf ze droog. Laat de schubben en de kop eraan. Smeer de sardientjes in met olijfolie, bestrooi ze met zout en geef een draai aan de pepermolen.
2. Was de wijnbladeren en de rozemarijn.
3. Pak elk sardientje samen met een takje rozemarijn in wijnbladeren en maak vast met raffia of slagerstouw. Rooster de sardientjes zo’n acht centimeter boven de hete kolen van de barbecue (zonder vlammen of rook), 3 à 4 minuten aan elke kant.
4. Dien warm op.

Yakitori met schapenkaas

Bereidingstijd 35 minuten

Voor vier personen

6 flinterdunne plakken runderfilet, 200  gram halfharde schapenkaas, 3 eetlepels sake, 1 eetlepel mirin (zoete japanse rijstwijn), 6 eetlepels sojasaus, 10 gram poedersuiker

Giet de sake, de mirin, de sojasaus en de suiker in een kookpan. Meng en breng aan de kook. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen. Snij de kaas in staafjes. Snij de plakken runderfilet in tweeën. Rol elk staafje kaas in een plakje runderfilet en prik ze op houten prikkers. Bewaar in de ijskast onder vershoudfolie. Steek de barbecue aan. Leg de spiesjes op een rooster, zo’n 5 centimeter boven de gloeiende houtskool. Laat ze 3 minuten bakken, draai ze regelmatig om en smeer ze geregeld in met de saus. Serveer de spiesjes in glazen, met spinazieblaadjes en sprieten bieslook. Serveer met witte rijst en de resterende saus.

Zwaardvisspiezen

Bereidingstijd 35 minuten

Voor vier personen
800 gram zwaardvis, 18 kerstomaatjes, 18 verse zilveruitjes, 1 rode paprika, 1 eetlepel komijnzaad, 2 eetlepels olijfolie

Snij de zwaardvis in blokjes. Was de paprika. Verwijder de zaadlijsten, snij in brede repen en vervolgens in vierkante stukken. Pel de uitjes. Was de kerstomaten. Prik de blokjes zwaardvis, de stukken paprika, de kerstomaatjes en de uitjes afwisselend op de spiezen. Leg de spiezen op een rooster. Besprenkel ze met olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi ze met het komijnzaad. Leg het rooster op de barbecue en laat 15 minuten bakken. Draai de spiezen geregeld om. Dien onmiddellijk op met rijst.

Scandinavische spiezen

Bereidingstijd 25 minuten + 15 minuten

400 gram zalmfilet zonder vel, 400 gram staartstuk van zeeduivel, 12 verse zilveruitjes, ½ bosje dille, 1 citroen
Pers de citroen uit. Was de dille, dep droog en hak fijn. Snij de zalm en de zeeduivel in blokjes. Leg de blokjes vis in een diepe schotel. Overgiet met citroensap, bestrooi met dille en kruid met peper en zout.

Laat 15 minuten marineren. Verwarm de grill van de oven voor. Prik afwisselend de blokjes vis en de uitjes op de spiezen. Leg de spiezen op de bakplaat en plaats die zo hoog mogelijk in de oven. Laat 10 minuten bakken en draai de spiezen geregeld om.Dien op met partjes citroen

Kipspiezen met spek, varkensspiezen met salie en honing

Bereidingstijd 50 minuten

Voor 4 personen

2 kipfilets, 2 plakken spek, 3 varkenslapjes, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels honing, 3 blaadjes salie, 2 courgettes

Was de courgettes en snij ze in stukken. Stoom ze 10 minuten in een stoompan of stoomkoker.

Was de blaadjes salie, droog ze en hak ze fijn. Snij de kipfilets en varkenslapjes in blokjes. Giet de olie en de honing in een diepe schotel en meng. Voeg de blokjes kip en varkensvlees toe, en bestrooi ze met de gehakte salie. Meng vervolgens alle vleesblokjes goed door de marinade. Kruid met peper en zout. Verwarm de oven voor op 210 graden. Snij de plakken spek in de lengte in drieën. Steek op houten prikkers een stuk spek, een blokje kip, vervolgens weer spek, enzovoort. Maak op die manier ook spiezen met de stukken courgette en de varkensblokjes. Leg de spiezen op een hete gril of in een ovenschotel, overgiet met de marinade, zet in de oven en laat tien minuten bakken. Draai de spiezen om en laat nog eens tien minuten bakken. Dien warm op.

 

Alle recepten zijn afkomstig uit de speciale zomerrecepten-editie van Elsevier (2010)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.