stijl

‘Extreem rare outfit’ Marietje Schaake valt verkeerd in Iran

Door Elif Isitman - 09 juni 2015

D66’er Marietje Schaake bezocht de islamitische republiek Iran als lid van een delegatie van het Europees Parlement. Schaake stelde zelf een islamitisch ensemble samen, dat niet in goede aarde viel bij Iraanse parlementariërs.

Dat schrijft The New York Times dinsdag. Schaake droeg een zwarte legging, strakke jas met rits van voren en een blauwe hoofddoek, ‘extreem rare kleding’ volgens Iraanse media. Elke vrouw in Iran wordt geacht zich ‘islamitisch’ te kleden, al zijn de regels hiervoor niet altijd duidelijk.

Ondergoed

‘Het is alsof ze ondergoed draagt,’ zei het conservatieve parlementslid Mahdi Kouchakzadeh. ‘Een ridiculisering van humanistische en islamitische waarden’, noemde hij het.

Hij plaatste een foto van Schaake op zijn Instagram met de melding dat Schaake de islam te schande maakte. Schaake zelf promoot het incident op haar Twitter-pagina, maar wijst er tegelijkertijd op dat de Iraanse parlementariërs hiermee ‘afleiden van de inhoud van het bezoek’.

Creatieve hoofddoek

Zelf was Schaake, die al vaker in Iran is geweest, wel tevreden met haar outfit. ‘Ik had mijn inspiratie op de Iraanse straat opgedaan, daar zie je vrouwen werkelijk met de meest creatieve versies van hoofddoek en jas lopen,’ zei ze tegen de Volkskrant.

Volgens haar zijn er bij ieder bezoek van buitenlandse staatshoofden en ambassadeurs problemen. Toen de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop met een hoedje in plaats van een hoofddoek de straat op ging, was het parlement ook boos, aldus Schaake.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.