stijl

Hoe een vrouw tijdelijk verlamd raakte door haar skinnyjeans

Door Shari Deira - 23 juni 2015

Hij is niet meer weg te denken uit de kast van bijna iedere modeliefhebbende vrouw: de skinnyjeans. Het lijkt erop dat deze strakke broek niet geheel zonder gevaren is. In Australië raakte een vrouw even verlamd na het dragen van de broek.

De 35-jarige vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht omdat ze niet kon lopen en haar benen waren gezwollen.

Afknippen

Artsen van de vrouw publiceerden over het voorval in de Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Op de dag van het voorval hielp de vrouw een vriend met verhuizen. Ze pakte urenlang dozen op. Toen zij aan het eind van de dag haar broek probeerde uit te trekken, waren haar voeten zo gezwollen dat ze niet meer normaal kon lopen, en meteen omviel.
http://www.youtube.com/watch?v=nRUoSC2op4M

Het lukte de vrouw niet om op te staan omdat haar benen tijdelijk verlamd waren. Ze lag enkele uren in dezelfde positie op de grond, voordat ze naar het ziekenhuis werd gebracht. Artsen moesten de skinnyjeans van de vrouw afknippen om de benen te kunnen behandelen.

‘Ze droeg zo’n strakke broek dat de spieren in haar onderbenen begonnen te zwellen,’ zegt dokter Jaydeep Bhatt tegen CBS News. ‘Dat gebeurt met spieren als zij niet voldoende bloed krijgen. Ze beginnen met zwellen, ongelofelijk. In dit geval raakte de vrouw gewond omdat de spijkerbroek niet meerekte.’

De vrouw leed aan het zogeheten compartimentsyndroom, waarbij de doorbloeding ernstig wordt verstoord.

Nieren

Het duurde vier dagen voordat de vrouw weer normaal kon lopen. Ze moest in bed liggen een kreeg vloeistof toegediend. Volgens artsen had de vrouw geluk dat ze redelijk snel werd behandeld, anders zouden haar nieren ook zijn aangetast.

Hoewel er geen eerdere gevallen bekend zijn waarbij skinnyjeans zulke extreme gevolgen hebben, hebben artsen wel vaker klachten gehoord over de strakke broek. Artsen zeggen dat dragers van skinnyjeans moeten opletten dat hun benen niet verdoofd of tintelend aanvoelen. Als benen beginnen te zwellen, is het eigenlijk al te laat.

Wie denkt dat de skinnyjeans alleen voor vrouwen is, heeft het overigens mis. De trend, waar maar geen eind aan lijkt te komen, is inmiddels ook overgewaaid naar mannen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.