stijl

Wie is volgens de mode-deskundigen de ontwerper van het jaar?

Door John de Greef - 10 februari 2016

Voor de veertiende keer koos een panel van mode-deskundigen op verzoek van Elsevier STIJL de designer van het jaar. Voor de derde maal op rij is dat Dries Van Noten. Het verschil met nummer twee, Phoebe Philo, was gering.

Top-10 Elsevier Stijl

Behalve winnaar Dries Van Noten, die nipt Phoebe Philo versloeg, neemt niemand in de top-10 dezelfde positie in als vorig jaar. Opvallend zijn de nieuwkomers Alessandro Michele (Gucci), J.W. Anderson (Loewe) en Demna Gvasalia (Vetements en Balenciaga). Zij hebben het vakpubliek in soms zeer korte tijd zo kunnen bekoren dat ze een positie verdienen tussen gevestigde namen als Miuccia Prada en Raf Simons, die al jaren in deze lijst prijken.

Het geeft de huidige dynamiek in de mode aan waarbij een revolutionaire kijk op kleren zeer wordt bewonderd. Dat geldt ook voor de hoge positie van ontwerpers net buiten de top-10, zoals die van ‘vernieuwers’ Rick Owens (nummer 11) en Iris van Herpen, die samen met Riccardo Tisci (Givenchy) plaats 12 inneemt. Het is vooral een compliment aan de Nederlandse Van Herpen, die ook internationaal veel bijval krijgt. Nederlanders Viktor & Rolf hebben in 2009 de top-10 verlaten en zijn nu niet meer genoemd door het panel.

Met dank aan het panel van deskundigen

Michou Basu (fashion & beauty editor De Telegraaf) / Esther Coppoolse (Creative Director Elle) /Luc Dheedene (winkel Verso, Antwerpen) / Jetty Ferwerda (modejournalist) / Sanne Groot Koerkamp (hoofdredacteur GLAMOUR) / Judith ter Haar (winkel Jones, Arnhem) /Edward de Jonge Urbach (Azzurro Fashion Group, Amsterdam) / Gert Jonkers (hoofdredacteur Fantastic Man en uitgever The Gentlewoman) / Ingeborg Kalkers (inkoper winkel Cobra Mode, Den Bosch) / Georgette Koning (modejournalist, onder meer Elsevier STIJL, hoofdredacteur Mirror Mirror) / Karin Kuijpers (journalist, onder meer Linda, FD Persoonlijk, Metro Mode) / Bregje Lampe (modejournalist, onder meer de Volkskrant) / Jetteke van Lexmond (fashion stylist) / Martien Mellema (creative director Vogue Nederland) / Margriet Nannings (winkel Margriet Nannings, Amsterdam) / Cécile Narinx (hoofdredacteur Harper’s Bazaar) / Kiki Niesten (winkel Kiki Niesten, Maastricht) / Margreeth Olsthoorn (winkel MARGREETH OLSTHOORN, Rotterdam) /Piet Paris (mode-illustrator, en creative director Harper’s Bazaar ) / Gerda van Ravenstein (winkel Van Ravenstein, Amsterdam) / Milou van Rossum (moderedacteur NRC Handelsblad) / Ferry Schoew (fashion forecaster, Parijs) / Claudia Straatmans (hoofdredacteur Marie Claire/Beau Monde/Happy in Shape / Nathalie Wouters (Fashion Features Editor Vogue Nederland

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.