John de Greef

Warm welkom in wonderkamers van mode-illustrator Piet Paris

Door John de Greef - 13 mei 2013

Genereus wordt de bezoeker van ‘De Kamers van Piet Paris’ deelgenoot van de wijze waarop de mode-illustrator Piet Paris (PP) al 25 jaar met succes tekent. Het wordt tijdens deze expositie in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem duidelijk dat de omvang en zijn stijl van werken meer omvatten dan modetekenen.

De veelzijdige Piet Paris tekende ook voor de aantrekkelijke vormgeving.

Mode-illustraties in een museum. Dat klinkt aardig, maar levert meestal niet veel meer op dan mooie tekeningen aan de wand die zich verliezen in de ruimte en veel minder boeien dan gewoon gepubliceerd in krant of tijdschrift. Maar niet bij PP als hij zelf zijn werk mag presenteren. En dat mocht hij bij deze expo. Een initiatief van Modekern, een instituut voor mode-erfgoed waartoe ook het archief van PP behoort.

Abstractie van een jurk

Met sterk gekleurde wanden heeft hij een aantal kamers gecreëerd die per ruimte een specifiek onderdeel van zijn manier van werken tonen. Van stofuitdrukking tot zijn voorkeur voor symmetrie. Of de wijze waarop hij de essentie van een kledingstuk, zoals een complexe jurk vol ruches, door abstractie weet te vangen.

Dat laatste wordt erg goed gedemonstreerd in een kamer waar diverse oorspronkelijke ontwerpen (van een Prada-badpak tot een volumineus-bolle Thom Browne-outfit) en PP’s minstens zo originele tekeningen ervan samen zijn gebracht.

Tafels

Het merendeel van PP’s veel gepubliceerde tekeningen is in tafels verwerkt. Op die ‘platte’ wijze heeft hij ze ook gemaakt.

Door eindeloos overtrekken en overtekenen op een lichtbak en door het snijden van sjablonen voor zijn kenmerkende vlakverdelingen en spatwerk.

Postzegels

Het internationale oeuvre van PP varieert van Nederlandse postzegels tot het meer dan 18 meter brede decor dat hij vervaardigde voor een Viktor & Rolf-show in Parijs. Van elegant servies tot de grote opdracht om etalages, advertenties en draagtassen voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue.

Daarnaast komt ook zijn curatorschap voor de drie eerste edities van de Arnhem Mode Biënnale (mede PP’s initiatief) op nogal bescheiden wijze aan bod.

Live-stream

Dwalen door de wonderkamers van Piet Paris (die vorig jaar ook nog modehotel Modez in Arnhem inrichtte) geeft een goed inzicht in het zeer herkenbare, maar ook sterk gevarieerde werk van deze nogal maniakale manusje-van-alles-wat-met-mode-te-maken-heeft.

Ter introductie en als modieuze en democratische opening (ten slotte doen alle grote modehuizen er nu ook aan)verzorgde PP een live-stream. Te zien via: http://www.mmkarnhem.nl/

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.