John de Greef

Modeshows in Milaan tonen nette sportheren voor zomer 2014

Door John de Greef - 24 juni 2013

Vaarwel shabby! Welkom sportief, fris, keurig en soms ook opvallend kleurig. Nette heren nemen volgens de modeontwerpers in Milaan volgend jaar de plaats in van nonchalante mannen.

Dat wil zeggen, als mannen weer kleren kopen, want in de winkels legt een kopersstaking al langere tijd alle verandering lam.

Ramptoerisme

Extra hartelijk en langer applaus voor de met gevangenisstraf voor belastingfraude veroordeelde Dolce & Gabbana bij hun finale. Er schuilt in het modepubliek bij shows een flinke portie ramptoerisme.

Zo was het begin dit jaar bij de Missoni’s, toen getroffen door het verlies van hun zoon en schoondochter door een mysterieus verdwenen vliegtuig, ook opvallend drukker, met veel extra cameraploegen en veel emotioneel aanhoudend applaus bij de finale.

Innig

Overigens bij de Missoni-show afgelopen weekend met mode voor zomer 2014 was er geen enkele referentie aan verdriet of verlies, al heeft het modehuis onlangs afscheid moeten nemen van de 92 jaar oude oprichter Ottavio Missoni.

Nadat Gabbana en Dolce, als gescheiden stel weer eens innig omstrengeld, hadden geglunderd voor al het geklap in hun eigen Metropol-theater (met voetballer Messi op de eerste rij) was er een niet onknappe streaker die onverwacht de catwalk oprende.

De naakte waarheid, anti-bontprotest of een weddenschap? De kans zijn gehele anatomie in het felle licht aan alle toeschouwers in alle rust te laten zien of zijn standpunt naar voren te brengen (zo hij al een punt had) was hem niet gegund. De security voerde hem razendsnel af.

Traliestrepen

En ach, het publiek had al heel wat huid en sportieve spieren mogen aanschouwen tijdens de Dolce & Gabbana-show. Zelfs klassieke pakken in zwart of wit sloten als een tweede stretch-huid op het lichaam aan. Daarnaast veel korte broeken, solo gedragen, maar alles decenter dan voorheen.

Naast pakken in stevige traliestrepen waren blanke driedelige kostuums, hemden, shorts en alles en nog wat voorzien van dessins van soms ingekleurde gravures.

Grafische afbeeldingen van antieke tempels, goden en Romeinse munten. Aardig, maar als idee wat mager na de vorige shows vol Roomse en Siciliaanse nostalgie.

Opvallend genoeg ditmaal geen getormenteerde jeans vol gaten, die tot het standaardarsenaal van Dolce & Gabbana leken te behoren.

Ondergaande zonnen

Lichtblauwe jeans, keurig gestreken, maakte onderdeel uit van de sportieve Calvin Klein Collection met opvallend veel fris hemelsblauw en wolkenluchtdessins. Ook taferelen van een ondergaande zon boven zee waren als print gebruikt voor nette, ruime sweatshirts.

Prada liet ook de tropische zon schijnen op gedessineerde blousons annex hemden, zette hibiscus-bloemen als zomers motief in en ouderwetse Hawaii-pinups als versiering op tassen en shirts.

Jungle

Er liepen bij deze mannenmodeshow vol ruime, traditionele bandplooibroeken onder klassieke double breasted-jasjes ook opvallend veel vrouwen mee in verknipte vintage-jurkjes vol strass-glitter en tropische bloembladeren.

Met het decor dat met ouderwetse speelgoedkleurtjes en junglemotieven eigenaardig naar de Memphis Group-designstroming van weleer knipoogde, was het geheel een nostalgische, niet-onvrolijke Hollywood-achtige collectie. Met opvallend veel kleuren die voor het laatst in de jaren zeventig samen de mode uitmaakten, zoals petrol, oker en roestrood.

De gehele Prada-showruimte, die al jaren onbeschilderd bleef, was nu zelfs in diep zeeblauw gespoten.

Hoog water

Bij Jil Sander waren de slanke lange broeken heel kort (verontrustend hoog water) gehouden, terwijl de bermuda’s juist bijna clownesk triple-X groot uitvielen, maar wel aantrekkelijk waren.

Naast dergelijke spielerei en jasjes die binnenstebuiten gekeerd leken ook subliem traditioneel gesneden pakken en knielange zomerjassen die echt begerenswaardig waren. Nergens moedwillige heimwee of geforceerd futurisme. Wel veel wit en fluo-roze en druk balpengekrabbel als kriebeldessins. Jil maakt wel werk van haar tweede comeback.

Ontwerper Stefano Pilati vloog eruit bij Yves Saint Laurent en werkt nu bij ’s werelds grootste luxepakkenmaker Zegna. Daar mocht hij nu een superdeluxe collectie, herencouture, voor presenteren.

Kwetsbaar

Met bijna etherisch lichte materialen van de meest verfijnde makelij. Zo te zien voor mannen die alles al hebben en meer willen zonder dat van de daken te schreeuwen. Met flinterdunne eenknoopscolbertjes en extra ruime zomerjassen in besmettelijk roomwit of gebleekt belastingenvelopblauw en lichte safari-jasjes die er te kwetsbaar uitzagen voor zelfs een tochtje door de urbane jungle.

Iets meer realiteitszin de volgende keer en Pilati is op de goede weg bij Zegna. Aanpak van de show en de geraffineerde filmprojectie met abstracte soundtrack als achtergrond lieten al zien dat Zegna met Pilati echt een andere, en betere weg is ingeslagen dan de soms knullige schaduwspelbaletten van voorheen.

Nehru of Mao

Geen man die niet op zijn knieën zou danken als zijn klerenkast plots vol Corneliani zou hangen. Want mooie en draagbare mannenkleren kan Corneliani perfect maken. Maar het samenstellen van een interessante show die recht doet aan het waardevolle merk en de mode, tja… dat is toch moeilijker.

Heel veel Nehru- en Mao-kraagjes in allerlei variaties bedierven het ditmaal en overdonderde de mooie slanke pakken.
Goed te begrijpen dat een merk als het internationale Corneliani zijn blik naar het Oosten werpt.

Maar of de Aziatische markt nou zit te wachten op pakken, jasje en hemden die je verdacht veel op luxe gekleed personeel van een vijfsterrenlocatie in het Verre Oosten laten lijken?

Bizar met zwarte lippen

Bottega Veneta is voor ware luxeliefhebbers. Die moeten de volgende zomer zin hebben in allerlei variaties op het klassieke zakenpak waarvan enkele exemplaren in grijs de show openden. De belijning van een pak, nagetekend op een shirtje of traditionele jasjes die van onderen opeens als een blouson of jackje ogen lieten zich veel zien.

Het maakte een mooie, maar ook wel bedachte indruk. Veel roomwit en drukke z/w-blokjes naast een jarenvijftigsfeer leverden nog meer variatie.

Actueel

Moncler is ook een uitzonderlijk luxe merk, en zo bijzonder populair dat het eerdaags ook in Amsterdam een winkel zal openen. Met behulp van de mode-extremist Thom Browne geeft Moncler, vooral bekend van donzen winterjacks, shows om op te vallen. Dat lukte nu met een team modellen in bizarre friswitte cricketkledij en zwart gestifte lippen.

Bij het eveneens luxe Salvatore Ferragamo was de collectie bijzonder coherent, kleurig en zeer sportief. Met veel parka’s, uitvergrote cijfers en tal van referenties aan de jarentachtig-sportmode, maar op actuele wijze gepresenteerd: kleurig maar ook opvallend keurig.

Alle modellen waren nog snel langs de kapper gestuurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.