John de Greef

Een hemd met korte mouwen bij mannen, is dat een goed idee?

Door John de Greef - 23 juli 2013

Voor wie met het warme weer nog een beetje representatief voor de dag wil komen, lijkt het hemd met korte mouwen een uitkomst. Maar in Nederland heerst nog altijd een taboe op dergelijke shirts. Is een hemd met korte mouwen een goed idee? We vragen het mode-redacteur John de Greef.

Het hangt er vanaf

waar u bent

wie u bent

en  hoe u in elkaar steekt.

In veel tropische landen zijn korte mouwen de standaard en maak je met opgerolde lange mouwen duidelijk dat je een onaangepaste vreemdeling bent. Er zijn zelfs beursvloeren waar de korte mouw juist wel ‘done’ is.  De wereld is wel kleiner geworden, maar kleedgedrag verschilt nog steeds sterk per regio.

Stijlgevoel

Maar goed, met hittegolven in ons land smelt ook heel veel stijlgevoel. En ach, het zijn altijd maar een paar dagen voor dat het weer weer omslaat.

Bent u de man die graag zijn armen vol tatoeages toont en pronkt met armbanden en een net iets te fors horloge?

Ach, waarom zou u uw praalzucht beperken, draag in plaats van een korte mouwen-hemd zo’n lekker strak singletje, dan komen ook uw schouders nog eens goed tot hun recht. En geen enkel probleem om dan ook te tonen dat uw kuiten zo mooi gebronsd en zo speels getatoeëerd zijn.

Jasje

Bent u de man die – niet onterecht –  meent dat een echte heer in een jasje zijn gevoel voor stijl toont?

Laat u dan  tijdens echt representatieve momenten –  hoe heet ook –  nooit in hemdsmouwen (kort of lang) zien. En vooral niet als er sprake is van enig embonpoint (denk aan dikke Beierse politici in witte, natte en half doorschijnende  hemden zonder das – ze maken een onttakelde indruk).

En als u netjes met jasje-dasje loopt, zorgt u er ook voor dat de manchetten nog net onder de jasmouwen uitpiepen. Kale of behaarde polsen, vooral uit wollige jasjes zonder een fris randje hemd maken een armoedige indruk. Overigens met linnen en katoen bent u beter gewapend tegen echte hitte. Kijk het maar af van de Italianen.

Stoer

Maar als het jasje uit mag en de das af, dan maken opgerolde mouwen meestal een wat stoerdere indruk en leveren ook niet het rare effect van te dunne armen uit wijde, korte mouwen.

En houdt u het toch kort, dan liever een goed linnen hemd in hoogzomer dat sophisticated kreukt, dan zo plat polyester korte mouw-shirt dat er zonder das extra kaal en verweesd uitziet.

En dan voor alle zeldzame Brad Pitts onder u die zo in elkaar steken dat  uw fysiek én sexappeal totaal het zicht benemen op welke mouwlengte dan ook. Alstublieft, blijft u binnen!

U levert in deze hitte teveel visuele concurrentie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.