John de Greef

Een 47 jaar oude modeshow en andere juwelen

Door John de Greef - 23 april 2014

Het moderne bijou staat in museale attentie. Het TextielMuseum toont Body Jewels en het Stedelijk Museum voert De Show van Gijs+Emmy (nog een keertje) op. Beide tentoonstellingen zijn vooral voor liefhebbers van “Dutch Design” rond het lichaam, maar ook aantrekkelijk genoeg voor andere mode- en ontwerp-geïnteresseerden.

Ach, er zijn altijd zo veel redenen om iets te doen of juist te laten. Maar op een of andere manier zijn het vooral aantrekkelijke exposities, waarvan je je stellig voorneemt ze te bezoeken, die uiteindelijk onbekeken blijven.

Is een gemiste film nog op allerlei manieren later te genieten, de einddata van tentoonstellingen zijn onverbiddelijk, als de expo niet verlengd wordt of verhuist naar een andere locatie.

De agenda moet het toelaten, maar de volgende twee expo’s zijn misschien nog in te plannen:
De Show van Gijs + Emmy. Deze zorgvuldige gemaakte tentoonstelling loopt in het Stedelijk Museum Amsterdam nog tot 24 augustus 2014
En Body Jewels is in het Tilburgse TextielMuseum te zien tot 15 maart 2015. Dus bijna nog een jaartje.

Futuristische bom

Die Gijs + Emmy zijn Gijs Bakker (72) en zijn vrouw Emmy van Leersum (1930 – 1984). Twee revolutionaire ontwerpers die eindjaren zestig de traditionele wereld van het edelsmeden met nieuwe visie en nieuwe materialen (aluminium en plastic) op de kop zetten.

In 1967 gaven ze in het Stedelijk Museum een modeshow, waarbij hun futuristische sieraden en de door hen erbij ontworpen moderne kleding spreekwoordelijk insloegen als de bom. Van die legendarische show van Gijs+ Emmy resten geen foto’s of films maar wel beschrijvingen. En levendige herinneringen onder meer van de modellen Sonja Bakker (niet de dieet-goeroe) en Renie van Wijk (later hoofdredacteur van vele bladen, onder meer Marie-Claire en Living).

En er zijn natuurlijk nog de geweldige “grote” sieraden die de toon zouden zetten voor vele jaren van modern bijou-design. Conservator van het Stedelijk, Marjan Boot neemt als pensioengerechtigde met de expositie De Gijs+Emmy-show en het baanbrekend werk van het desingduo afscheid van haar curatorschap bij het museum. Ze wijdde ook nog een aantrekkelijk boek aan het onderwerp. De expo is extra interessant omdat de jonge designers Bart Hess en Harm Rensink de vormgeving bepaalden.

Rond het lichaam

Werk van de succesvolle Bart Hess maakt, evenals dat van ontwerpers Maria Blaisse, Alet Pilon, Marion Herbst, Willemijn de Greef (geen familie) en vele anderen deel uit van de Body Jewels-expo in het TextielMuseum. Een tentoonstelling die in zijn eentje niet direct de aantrekkingskracht zal hebben om veel bezoekers naar Tilburg te laten afreizen. Want hoe inspirerend en soms regelrecht amusant (zoals de gehaakte spermatozoïde-broches van Felieke van der Leest) de objecten zijn, ze vertellen een wat gefragmenteerd verhaal.

Juist het lichamelijke aspect van de Body Jewels komt niet optimaal naar voren. Daardoor wordt het geheel vooral een bloemlezing van allerlei geïsoleerde textiele objecten bedoeld voor op en rond het lichaam. Maar wel een pracht verzameling.

Tilburgse tip

En wat is het TextielMuseum toch een geslaagde combinatie van historie en actualiteit. Wie van techniek, oude ambacht en geschiedenis (de teloorgang van de Nederlandse Textielindustrie) houdt, wordt er goed bediend. En het TextielLab is een pracht kans om vormgevers actief bezig te zien met hun onderzoeken in textiel.

En niet vergeten: een paar honderd meter verderop ligt in een voormalige Tilburgse wolspinnerij het imposante De Pont-museum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.