Liesbeth Wytzes

Grotere jurkjes? Wie strakke kleding wil dragen, moet afvallen

Door Liesbeth Wytzes - 09 mei 2014

Het nieuwe WK-jurkje van Bavaria wordt alleen in de maat 34-40 geleverd. Vrouwen met overgewicht worden op deze manier buitengesloten, wordt er geklaagd. Voor deze groep is er een oplossing: afvallen.

O, la la la. Wat lees ik nu weer. Bij het vorige WK werden de meisjes in de Bavaria-jurkjes in Zuid-Afrika opgepakt omdat ze reclame maakten.

En nu is er al heibel voor er één jurkje is aangetrokken! Dat hebben ze goed voor elkaar, bij de bierbrouwers.

Maten

Wat is er aan de hand? Het jurkje, de zogeheten HolánDress, wordt gemaakt in de maten 34 tot en met 40. Aangezien de gemiddelde Nederlandse vrouw 80 kilo weegt en maat 42 heeft, passen heel wat vrouwen met geen mogelijkheid dat jurkje.

Reden voor de eigenaar van een keten grotematenwinkels in Brabant om toornig te worden. ‘Vrouwen worden uitgesloten,’ aldus deze mevrouw, die het opneemt voor haar gekwelde clientèle.

Die willen, denkt ze, allemaal graag gehuld in die jurk straks voor de tv op en neer springen (het ding kost ook maar 12,99). Het jurkje, werpt de fabrikant tegen, komt nu eenmaal het beste tot zijn recht in de kleinere maten. Zoals dat voor meer kledingstukken opgaat.

Bloemen

Nu bekeek ik die jurk en ik dacht niet meteen dat ik hem wilde hebben. Veel te veel bloemen en die kleur! Het ziet er best cheap uit, maar de firma Bavaria pretendeert ook niets natuurlijk.

Maar goed. Luister, dikke dames. Het zit zo. Als je te dik bent, en dat geldt voor bijna de helft van de vrouwen van Nederland, zit er maar één ding op: afvallen.

Dan staan de meeste kleren je gewoon beter. Of het nu een spijkerbroek is of een piepklein jurkje.

Vetrollen

Dat kun je discriminerend vinden, maar wie wil er nou tegen dikke vetrollen aankijken? Die zijn met de beste wil van de wereld niet mooi of aantrekkelijk te vinden, want we leven nu eenmaal in een tijd waarin het schoonheidsideaal slank is.

Bedek die rollen, of doe er wat aan. (Noem ze trouwens in geen geval liefkozend ‘vetjes’, zoals je dat tegenwoordig zo vaak leest.)

Omvang

Het is nu eenmaal ongelijk verdeeld. Ikzelf kan dat jurkje wat omvang betreft, makkelijk aan. Dankzij mijn ijzeren régime heb ik maat 38 behouden.

Maar ik ben d’un certain age, en dat levert weer allemaal andere beperkingen op. Een jurk tot boven de knie? Zonder mouwen? Een enorm décolleté? No way! Het kan misschien wel, maar het staat gewoon niet meer.

En dan zwijg ik nog maar over de vele, vele, vele leeftijdsgenoten die ook nog bedekt zijn met ‘vetjes’. Een double whammy, eigenlijk.

Schreeuwen

Moeten wij, dames van die leeftijd, nu ook allemaal te hoop lopen en schreeuwen dat we worden gediscrimineerd? Eisen dat die jurk tot over de knie wordt gemaakt, met lange mouwen en een col? Welnee. Wij doen gewoon iets anders aan.

Als je niet helemaal aan de ideale maten en vormen voldoet, heb je het wat moeilijker. Maar in het geval van zelf veroorzaakte dikte kun je niet verwachten dat de hele wereld zich aan jou en je onmatigheid aanpast.

Obesitas

Ik vind het ook idioot dat er tegenwoordig extra grote ambulances zijn om mensen die aan obesitas ‘lijden’ naar een maagverkleiningsoperatie te brengen, in een ziekenhuis waar de operatiekamer gestut moet worden, anders zakt de patiënt met het hele team een verdieping lager.

Voor oudere vrouwen zijn er genoeg andere mogelijkheden, het is niet zo dat er in dit land te weinig kledingwinkels zijn. En heel dikke Oranjefans kunnen altijd nog een oranje T-shirt over een legging dragen. Die rekken tenminste lekker mee.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.