John de Greef

Mannenmode in Parijs: mooi, moedig en gek

Door John de Greef - 26 juni 2014

John de Greef volgt tot zondagavond in Parijs de mannenmodeshows voor zomer 2015 en blogt vanaf de catwalk. Parijs is de stad van het meest creatieve, sprankelende, maar soms ook bizarre deel van de mondiale mannenmodewereld.

De kleurigste, wildste en idiootste verkleedpartij speelt zich nu natuurlijk af rond de Wereld Kampioenschap voetbal. Sommige supporters gaan met schmink en hulpmiddelen compleet in opzichtige travestie.

Maar de catwalk in Parijs steekt daar niet bepaald grauw bij af. Met kleur en opvallende dessins en soms ook heel wat make-up laten de ontwerpers zien wat lef in mode betekent. Moed, dus. Maar, niets moet!

Overigens blijken mannen wereldwijd steeds ontvankelijker voor opvallend modieus design. In Europa stagneert de verkoop van kleding, maar in andere werelddelen, met name in Azië floreert de luxe én uitgesproken mannenmode.

Valentino: bloemen en vlinders

Bij Valentino weten ze traditionele kleren een opmerkelijk nieuw voorkomen te geven. Met veel wilde bloemdessins (ook gestyleerde tulpen), geborduurde vlinders, ossenbloedrood en dun neopreen (duikpak-materiaal) kregen slanke of juist extra ruime klassieke kleren een avant-gardistische make-over.

Haider Ackermann kleedt zijn man met gevoel voor romantiek. Met veel zachte of verbleekte donkere tinten, ingeweven dessins en uiterst soepele, zijde-achtige materialen. Veel van zijn kleding heeft de charme van een oude, veelgedragen satijnen kamerjas, maar is van vorm modern genoeg om casual en niet te nostalgisch over te komen. Vintage, maar toch nieuw.

Whambam-Walter

Walter Van Beirendonk is de artiest die zijn selecte doelgroep verrast op kleren waarmee je meer dan opvalt. De titel van de collectie was dan ook: Whambam! Vol expressieve kleren die als een vrolijke kopstoot voor de ingedutte ziel dienen. Geen kleren voor gewone mannen. Maar voor wie durft en kan heeft Walter’s oeuvre heel wat markants te bieden.

Whambam bracht ondermeer veelkleurige brokaten jacquets en kimono’s, heftige zwart/wit-dessins of afbeeldingen van citrusvruchten en allerlei kleurig getransformeerde hoofden. Ik miste wel de iets minder heftige, meer draagbare confectie die Walter vaak goed integreert in alle drukte.

Rick Owens verft

Ook de show van Rick Owens levert een argeloze kijker veel verbazing: wijde korte broeken die op rokjes lijken, hessen als jurken en dan ook nog modellen geheel in de grijze of lila verf. Het lijkt  wel of Owens expres zijn bestsellers verstopt in zijn collectie en de voorkeur geeft aan aandacht trekken.

Owens verkoopt lange shirts, nonchalante jassen, blousons en extra ruime slobberbroeken wereldwijd als de bekende warme broodjes. Maar dat zijn bij zijn soms bizarre shows zelden de key-items.

Maar voor de scherpe waarnemer die niet schrikt van afwijkende modellen en mode waren er vele mooie stukken, vooral met illustratie-borduurwerk.

Raf Simons uit de kunst

Alleen staanplaatsen en absoluut geen geflits van fototoestellen of telefoons bij de Raf Simons-show. De presentatie werd beschenen door bijzonder rood licht dat publiek en modellen opvallend rossig kleurde. De modellen die vlak langsliepen, droegen typische Raf Simons-kleding. Slank, klassiek, soms zelfs sober, maar absoluut nieuw.

En interessant geherinterpreteerd met extra grote matrozenkragen, plaatselijk een overdaad aan knopen of ontbrekende mouwen. Met veel artistieke plaatjes en soms hele  collages op de kleren, die de indruk wekten dat de vorige presentatie en de unieke collectie die Raf Simons samen met kunstenaar Sterling Ruby ontwikkelde, Raf nu nog sterk in kunstsfeer houden.

Louis Vuitton in de lucht

De glazen serre waar Louis Vuitton toonde, veranderde onder de hete zomerzon tot een hoogst oncomfortabele broeikas. Nogal een contrast met het superluxe karakter van de getoonde kleren en accessoires. Louis Vuitton’s ontwerper Kim Jones had inspiratie geput uit de lucht en uit de paleizen van het Indiase Jaipur.

Naast klassieke double-breasted zomerpakken,traditionele trenchcoats en erg geslaagde, simpele, elegante zomerbroeken, ook sportieve pilotenblousons met ritsen en overals. Rustige uni-uitvoeringen werden afgewisseld met drukke borduursels vol spiegeltjes. Dat laatste was erg Indiaas, evenals fel roze.

En zat er in die kostbare leren gitaarkoffer echt een instrument, of een luchtgitaar?

Dries Van Noten verbluft

Donderdagavond wist Dries Van Noten de mode flink ‘forward’ te spoelen zonder enig bizar vertoon. Met meer blote, maar wel sportieve huid dan hij ooit toonde en veel bleke nude-tint. Er waren overigens ook genoeg bruine huidtonen in zijn collectie.

Met kimono-jassen (een trend in Parijs), traditionele pakken en das- of cravatte-dessins, enkele goudgeborduurde accenten, inspiratie uit de atletiek en bovenal met een ongekende souplesse. Zijn vorige zomercollectie met de vele rijke bloemdessins wordt overigens door velen in het modepubliek gedragen. Een mooi lot dat zijn mode voor 2015 ook zeker zal treffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.