John de Greef

Parijse mode 2015: Paul Smith versiert mannen met planten

Door John de Greef - 01 juli 2014

Parijs is de mannenmodestad waar creativiteit traditie overschaduwt. Dat leverde veel vernieuwing bij de modeshows voor zomer 2015. Paul Smith bedekte zijn traditionele ontwerpen met regenboogstrepen en uitbundige plantendessins. Bij het kostbare Berluti waren veel schoenen en kleren groen.

Rond een gesloopt en vervolgens als een marionet geassembleerd oud vliegtuig (werk van de Nederlandse kunstenaar Paul Veroude) presenteerde Givenchy een collectie met veel zwart en vele, bijna winterse lagen.

En iets te sexy geklede dames die weinig met de Givenchy-man te maken hebben. Opvallend waren de chloorspatdessins en de kleren overdekt met parels. Kanye West genoot op de eerste rij.

Casual door Kris Van Assche

Kris Van Assche heeft het druk. Naast Dior Homme, ontwerpt hij ook zijn eigen collectie. Daarmee weet hij altijd een bijzonder evenwicht te creëren tussen casual en klassiek. Zo verlengde hij jacks tot sierlijke jassen.

Het had zo mooi kunnen zijn. De modellen die over de fraaie Alexander III-brug naar de pastelkleurige catwalk naast de Seine liepen in hun zonnig gekleurde kleren met soms uitbundig veel strepen.

Maar het goot en het was grijs. Dus het publiek schuilde onder plastic Kenzo-paraplu’s en al die vrolijke kleuren vielen in het water. Maar met zon in zomer 2015 zullen ze zeker overtuigen.

Berluti in het groen

De bezoekers van de Berluti-show gingen door een hal met veel groene schoenen om plaats te nemen in de tuin. Daar gingen over het gras veel nieuw-traditionele, erg luxe kleren (soms vrij tuttig door chique sjaals om de hals of een teckeltje in de armen).

Met veel accent op natuurkleuren én op de sportieve sportschoenen van het luxe Berluti. Ook die sneaker-variaties toonden veel groen- en bruintinten.

Dior Homme hield het keurig en een beetje kunstig. De modellen leken in de slanke pakken op ideale schoonzonen. Zelfs met wildere dessins (kleurkrijt-graffiti) en met jeans bleef het Dior-modebeeld het tegendeel van al te nonchalant.

Het knappe was dat al dat gekrijt in kleur niet kinderachtig werd.

Flinterdunne Hermès

Veel mannen zullen het niet beseffen, maar hing hun klerenkast plots vol Hermès-kleren, dan zouden ze zien dat geluk soms schuilt in superbe kwaliteit.

Papierachtig dun katoen voor simpele broeken met grafische vlekken, een krokohuidje versneden tot jack, flinterdunne pakken waarmee je eindeloos wilt flaneren of op terrassen wilt zitten. Plus sandalen die prachtig staan aan blote mannenvoeten. En voor wie dat niet wil, waren er witte sneakers, de zomerhit voor 2015.

Vloeiend Lanvin

Lanvin mannenmode bood vele opties: zowel extra ruime als slank aansluitende kleren. Naast sobere tinten ook zachte kleurtjes. Maar niets te lieflijk, daarvoor zorgde de bewust nonchalante neo-punk styling.

Zeer bewonderenswaardig was de vloeiende wijze waarop veel ontwerpen waren uitgevoerd. Als contrast waren er ook wijdde vormvaste jassen van neopreen, bekend van surf- en duikpak.

Officine Generale

Cool wool van dunne, comfortabele kwaliteit vormde de basis van de bijzonder draagbare collectie van Officine Generale. Gepresenteerd in de druilregen op de trappen van het Odéon-theater, maar straks in de zomerzon ook prettig en mooi.

De kleren van Paul Smith zijn qua vorm klassiek. Maar de uitvoering wijkt behoorlijk af. Dat toonde de Engelse modemeester in de Parijse beurs die hij had opgesierd met heel veel planten in potten.

Planten en plantaardige motieven vormden de opvallende dessins. Daarnaast regenboogstrepen en uiterst soepel satijn, ook voor pakken.

Credit alle foto’s: catwalkpictures.com

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.