John de Greef

Alexander Wang transformeert sportschoen tot jurkje

Door John de Greef - 08 september 2014

John de Greef blogt vanaf de New York Fashion Week over de collecties voor voorjaar 2015.

Als zelfs de vermaarde modejournalist Suzy Menkes, nu werkzaam als ‘the independent eye of the International Vogue’-blogger, aan je vraagt waarom ze je niet zag bij het G-star&PharrellWilliams-event – dan heb je duidelijk iets gemist in New York.

Maar Pharrell blijft zich ongetwijfeld duurzaam inzetten om samen met het Nederlandse G-star de afgedankte plastic troep uit de oceanen te vissen om daar aantrekkelijke kleren van te maken. Dus er zal wel een herkansing komen.

Talent

Het programma van de New York Fashion Week is zo vol dat je voortdurend het gevoel hebt iets te missen. Maar de shows grossieren in draagbare, commerciële collecties, dus de kans is klein dat je dat unieke, hoogst artistieke talent voor de toekomst over het hoofd ziet.

En je hebt al na een paar shows van de grote namen de tendens te pakken. Wat New York betreft voor voorjaar 2015 is dat vooral luxe sport. Alexander Wang transformeerde zelfs de sneaker tot kleren door allerlei vrolijke en technisch-ogende elementen van eigentijdse sportschoenen te verwerken tot jurkjes en bustiers.

Zeilsport met allure

Lacoste maakte een duidelijk statement en een collectie met een prettig afgewogen indruk: niet te extreem, niet te gewoon.

Geïnspireerd op zeilsport en vooral de werkelijke zeilen (zij vormden ook het decor) koos Lacoste-ontwerper Felipe Oliviera Baptista voor de sophistated kant van sportkleren voor vrouw en man. Kleurig, fris, sportief, maar vooral vol aantrekkelijke stadse allure. En meer dan voorheen waren alle getoonde stukken opvallend draagbaar.

Zware slagschaduw

Prabal Gurung zei in de begeleidende tekst dat Nepal, het land van zijn roots, hem alle inspiratie bood.

Veel directe herkenning leverde dat niet op in zijn vriendelijke zomerse jurkjes met allerlei effecten en speciale stoffen: ajourgaten, opgestikte franje-bandjes en patchwork naast sterke, grafische kleurcontrasten. De laatste zette de ontwerper ook in voor slanke pakken.

De setting van de geheel verduisterde zaal en de harde spotlights boven de catwalk bleek weinig vriendelijk voor de ontwerpen; vooral als de modellen uit het licht liepen kregen de vele subtiele effecten een ongenadige slagschaduw die de lichte en luchtige bedoeling van Prabal Gurung tegenwerkte.

Maar als straks de vele sterren, die dol zijn op Prabalmode, de jurkjes (er waren ook enkele zwierige feestjurken) stralend dragen, zal niemand last hebben van die ongewenste clair-obscur-werking.

Taille in verband

Achter Hervé Léger by Max Azria schuilt een ontwerper die Hervé Peugnet heet, maar die naam is hem ooit door collega Karl Lagerfeld afgeraden voor de Amerikaanse markt: te Frans en te onuitspreekbaar.

Hervé Léger is van de oude school met de eeuwige seksbom als de weelderige muze. Dat trekt bijzonder publiek aan. Hooggehakt en met meer dan volle boezem die de zwaartekracht trotseert boven een taille en heupen die als een afgeslankte rollade in strakke repen textiel zijn gewikkeld.

Drie van dergelijke dames front row gezeten waren zo druk met het maken van selfies dat ze de collectie bijna geheel misten. Niet erg, want veel van superstrakke jurkjes leken op voorgaande superstrakke jurkjes.

Maar vele van de sexy stukken waren wel met extra siereffecten op bijzonder knappe wijze geconstrueerd door zeer vaardige handen. En enkele extra brede kimono-tops doorbraken het seksbom-silhouet opvallend.

Modernist

Alexander Wang is een uitzonderlijke designer. In dienst van het Franse modehuis Balenciaga, de maker van een speciale H&M-collectie die laat dit najaar uitkomt, en natuurlijk het energieke talent achter zijn eigen label.

Het bijzondere van Wang is de manier waarop hij romantiek en nostalgie weet uit te bannen, maar zijn moderne kleren er toch niet vreemd uit weet laat te zien. Neem nu zijn idee om kleurige sneakers met al die opvallende details, vele veters, reliëf-materialen en andere opvallende elementen zoals sterk contrastrijke kleurvlakken als bron te gebruiken voor jurkjes en tops.

Een idee dat lelijk en raar kan uitpakken, maar met de visie van Wang werkte het prima. Met veel ingewikkelde, maar nooit overdreven gecompliceerde details die de zwierigheid van de kleren niet hinderde. Van veelkleurige veters waren erg aantrekkelijke bustiers gevlochten. Sensueel sportief én eigentijds.

David Beckham

Met sportman David op de eerste rij, tussen de Amerikaanse Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour en zijn oudste zoon, toonde ook Victoria Beckham dat ze oog heeft voor sportieve elementen.

Naast lange slanke ontwerpen in naturel linnen waarmee ze bewees dat jute chique kan zijn, toonde ze sierlijke jurken met stevige sportbiezen of -strepen all over.

Ontwerpster Beckham is een vrouw van ingetogen ontwerpen met net genoeg afwijkende accenten om elk seizoen te verrassen. Dat deed ze met haar lange silhouet, gecombineerd met hier en daar een sportief element of uniform-element als epaulet of opgestikte klepzakken, waardoor het net niet te sober uitpakte.

Bij enkele bloembladdessins in roze en parelgrijs was van soberheid helemaal geen sprake.

Diane de dessin-koningin

Diane von Fürstenberg (DVF) is behalve de uitvinder van de wrapdress of wikkeljurkje ook de koningin van de drukke dessins. En ze staat als President of the Council of Fashion Designers of America aan het hoofd van alle Amerikaanse modeontwerpers.

Maar ook DVF heeft, zoals al haar grote collega’s, het speciaal bij Lincoln Center opgeslagen modeshowtentencomplex van de Mercedes-Benz Fashion Week verlaten. Ze showde nu downtown in de hooggelegen Springstudio’s met gigantische ramen en ver uitzicht. En met een overdonderend zonlicht dat naar binnen scheen.

BB

Dat paste mooi bij het Cote d’Azur-thema van de DVF-collectie. Jong, kleurig en met heel veel speelse Matisse-achtige blad-aan-tak-dessins en BB-ruitjes. BB staat ook voor Brabants Bont, maar verwees in dit geval toch vooral naar Brigitte Bardot.

Het Beroemde Beeld van de jonge, verrukkelijk sexy actrice van ruim een halve eeuw geleden werd opgeroepen door talloze blondines, maar ook door een pronte Naomi Campbell in een vrolijk, vlekkerig babydolljurkje dat de DVF-show afsloot.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.